Oglasnik Crozilla.com o trendovima

LAGANI PAD Tržište je usporeno nerealnim cijenama

Minimalni pad traženih cijena bilježi se i u vrtoglavo skupom Dubrovniku. Pad cijena tijekom ožujka nije zaobišao ni gradove na moru, pa  su niže vrijednosti zabilježene u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Šibeniku i Senju

Prosječne oglašavane tražene cijene stanova tijekom ožujka bile su samo 0,1 posto više no mjesec prije, ali 5,4 posto više no lani, pokazuju podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com.

Oko dva posto niže mjesečne vrijednosti zabilježene su u Bjelovaru, u kojem se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 692 eura. Kvadratni se metar na području Slavonskog Broda oglašavao po cijeni od 821 euro, što je 0,6 posto manje nego mjesec ranije.

RAST U POREČU

Pad cijena tijekom ožujka nije zaobišao niti gradove na moru pa su niže vrijednosti zabilježene u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Šibeniku i Senju. Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju da se u Senju kvadratni metar stanova oglašavao po 1631 euro, u Šibeniku u prosjeku po 2101 euro, a u oba je grada zabilježen mjesečni pad cijena od 0,5 posto. U jednakom su postotku pojeftinili i stanovi u Dubrovniku, koji s cijenom kvadratnog metra od 3745 eura i dalje drži titulu najskupljega grada. U Splitu se za kvadratni metar tražilo 2944 eura, što pokazuje mjesečni pad od 0,4 posto.

Blaga je mjesečna razlika u obliku pada od prodavatelja tražene cijena stanova od 0,1 posto tijekom ožujka zabilježena u Zadru, u kojem se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2242 eura.

No, Osijek s cijenom kvadrata od 956 eura i Zagreb sa 1952 eura bilježe mjesečni porast traženog od 0,4 posto. Prosječna oglašavana cijena varaždinskih stanova, prema podacima oglasnika Crozilla.com, u ožujku je iznosila 1183 eura po metru kvadratnom, što je 0,9 posto više no mjesec ranije. Jednako su toliko poskupjeli i stanovi u Rijeci, gdje se za kvadratni metar tražilo 1499 eura. Umaškim je stanovima cijena porasla za 0,7 posto te je u prosjeku iznosila 2103 eura po kvadratu.

Najveći je porast tijekom ožujka zabilježen u Poreču, u kojem su vrijednosti stanova bile 1,2 posto više no mjesec ranije te u Puli i Opatiji u kojima su porasle za 1,1 posto. Prosječna od prodavatelja oglašavana cijena kvadratnog metra stana u Poreču iznosila je 1919 eura, u Puli 1734 eura, a u Opatiji čak 3049 eura.

Tijekom ožujka bilo je, kažu, vidljivo “smirivanje” rasta cijena, a u pojedinim gradovima zabilježen je čak i njihov lagani pad.

Da se na tržištu događa lagani “zaokret” vidljivo je i u agenciji za nekretnine Dom ekspert d.o.o.. Naime, Ivana Čikić, direktorica te agencije, kaže da se posljednji mjesec osjeti usporavanje tržišta, odnosno manji je broj prodanih nekretnina.

Prošao je prvi val akumuliranih kupaca koji su bili spremni platiti višu cijenu. Ostali su kupci koji se oslanjaju na svoja primanja, a oni nisu spremni platiti veću cijenu od realne. Kupci čekaju pad cijena ili subvencije, kaže I. Čikić

SUBVENCIJE

- Manjim dijelom je razlog to što će ujesen kupci moći iskoristiti subvencije koje omogućuje naša država. Međutim, većim dijelom usporavanje prodaje nekretnina prouzročile su pretjerano visoke cijene, pogotovo nekretnina u Zagrebu - kaže I. Čikić.

Navodi i da su prodavatelji, nažalost, postali nerealni.

- Smatram da je prošao prvi val akumuliranih kupaca koji su bili spremni platiti višu cijenu. To je i logično za Zagreb, zato što kupci nekretnina u Zagrebu dolaze iz cijele Hrvatske. Ostali su kupci koji se oslanjaju na svoja primanja, a oni nisu spremni platiti veću cijenu od realne. To je i razlog zbog kojeg su kupci shvatili da nemaju što izgubiti pa su odlučili čekati pad cijena ili subvencije - rekla je Ivana Čikić za Crozilla.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 18:12