Zaista jedinstvena

Kuća za odmor inspirirana wabi-sabi stilom: Romantična, ali ne i ženstvena, muževna, ali nježna

 AIRBNB/
Jessica i Fred oduvijek su bili ‘oni ljudi‘ koji gledaju lokalne nekretnine dok su na odmoru, sanjajući o vlastitom bijegu za vikend

Smještaj SABI u Binalongu poznatom Zaljevu vatre u Tasmaniji, djelo je dua muža i žene, Freda i Jessice Eggleston. Između pandemije i brige za svoje dvoje male djece, par je putovao dva sata svakog vikenda tijekom 18 mjeseci kako bi ovaj projekt oživio. Izuzetno detaljan gotov proizvod dokaz je istraživanja wabi-sabi principa, koji sada definira njihov pristup interijerima, odnosima i pogledu na svijet. No, krenimo. redom.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Ova kuća za odmori, koja se iznajmljuje na AirB&B-u, dizajnirana je za ljude koji traže potpuno uranjanje u netaknutu prirodu ovog jedinstvenog mjesta i jedinstvo s njom. Kućica ne samo da se savršeno uklapa u prostor svojom jednostavnom drvenom fasadom, već je i iznutra dizajnirana u wabi-sabi stilu – što znači da se nesavršenost prirodnih materijala cijeni iznad svega. Atmosfera u kući je zaista očaravajuća, ima puno intimnih kutaka, i možemo reći da ima nešto posebno u ovakvom načinu življenja!

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Par i njihovo dvoje male djece tek su se doselili u Tasmaniju iz središta Melbournea. Još nisu imali obiteljsku kuću, ali nisu mogli odoljeti kupnji nekretnine u zaljevu Binalong koja je bila na tržištu dvije godine.

Skrivena od svijeta, ali okruženi svjetski poznatim plažama, stoji ova s ljubavlju ručno izrađena kamena koliba čista u svojoj autentičnosti. Elegantnog oblika, zemljanih tonova i sirovih tekstura, SABI je utočište za sva osjetila.

"Nismo to mogli razumjeti. Činilo se da je kuća prikladnija za gorje ili alpsko područje, ali zbog toga smo je samo još više voljeli", kaže Jessica. "Kuća je bila mračna, istrošena, umorna i podsjećala je na saunu iz 1980-ih (ne na dobar način), ali je imala nevjerojatan ugođaj", prisjeća se vlasnica.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Kupili su nekretninu onog dana kada je Tasmanija ušla u karantenu 2020. s planovima da je pretvore u smještaj, naziva Sabi.

Sabi je četvrta obnova koju su Jessica i Fred Eggleston (psihologinja i kriminolog po zanimanju; i strojarski inženjer s iskustvom u izgradnji i upravljanju projektima) osobno projektirali i uredili, ali njihov prvi pothvat i projekt smještaja po uzoru na wabi-sabi principe.

Jessica je trebala uzeti malo slobodnog vremena prije renoviranja. Upravo je završila doktorat iz forenzičke psihologije, rodila dvoje djece, renovirala njihov prijašnji dom u Melbourneu, ali je brzo postala uronjena u japansku filozofiju.

"Sljedeći mjeseci bili su čista radost za mene dok sam istraživala sve što sam mogla o wabi-sabi filozofiji i temeljnim principima. Otkrila sam potpuno novi način razmišljanja, gledanja i bivanja u svijetu", kaže ona.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

SABI je sirov ali profinjen u svom minimalizmu. Prostor je elegantan i bezvremenski u svojoj ljepoti. Doživjeti SABI znači osjetiti tiho i spokojno stanje; gdje se podcijenjena ljepota razvila s vremenom.

Svaki element je odabran sa svrhom. Namjerno smanjen pružajući mjesto tišine, SABI slavi negativni prostor; nema ekscesa, nema nereda, nema ometanja. Umjesto toga, bezvremenska jednostavnost pruža prostor za disanje i priliku za otkrivanje unutarnjeg mira.

Sve što je Jessica prije znala o interijerima nestalo je kroz prozor, a ušla je asimetrija, nesavršenost, nepotpunost i nepostojanost. "Moje razumijevanje wabi-sabija sada me vodi u mojim životnim težnjama, mojim odnosima i mom pogledu na svijet", kaže.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Do 2021. stvaranje kuće SABI uzimalo je svaku minutu vikenda Jessice i Freda. Obitelj bi se svakog petka vozila dva sata do imanja, spavala na madracima na napuhavanje da obave posao.

"Naša namjera nije bila da sami napravimo sav posao, ali nam je bilo teško pronaći lokalne obrtnike koji bi nam pomogli s aspekta izgradnje, pa smo nakon nekog vremena donijeli odluku da se sami uključimo", kaže Jessica. „Samo vikendima smo se mogli posvetiti projektu, išlo je sporo zbog činjenice da je naša stopa produktivnosti s dvoje male djece vjerojatno bila, u najboljem slučaju, 60 posto!"

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Dizajn interijera Sabi slavi negativni prostor, pojačan ograničenom i kohezivnom paletom inspiriranom radom belgijskog dizajnera Axela Vervoodta u suradnji s japanskim arhitektom Tatsuro Mikijem.

SABI kuća može se pohvaliti s dvije king size spavaće sobe koje primaju četiri osobe. Na polukatu je primarni apartman. Ovdje se king size krevet nalazi na namjenski izgrađenoj platformi izrađenoj od teksturiranog mikrocementa. Druga spavaća soba koja se nalazi u prizemlju ima krevet na platformu izrađen po mjeri.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Kameni opločnici izrađeni od pijeska iz lokalnog kamenoloma obloženi su podom dnevne sobe. "Svaki opločnik izrađen je pojedinačno kako bi izgledao poput velikih hramskih opločnika kojima su gazile tisuće hodočasnika", kaže Jessica te dodaje da su tražili od klesara da izmrvi rubove tako da je svaki savršeno nesavršen i jedinstven!"

Uz kuhinju je blagovaonica sa stolom i stolicama izrađenim po narudžbi od obnovljenog tasmanskog hrasta. Bogat teksturom i istrošen vremenom, ovaj komad, poput mnogih ručno izrađenih elemenata, izradili su lokaslni obrtnici posebno za SABI.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Posvuda u kuću su koristiliu prenamijenjene materijale, uključujući bivšu bačvu za jabukovače pretvorenu u kadu nadahnutu Japanom sa spašenom bakrenom oblogom.

Dnevni boravak odaje počast kamenom kaminu izgrađenom od lokalnog granita koji se penje šest metara visoko u zasvođeni strop. Okružen kaučima s dva madraca inspirirana futonom koji se mogu mjeriti s najvećim dnevnim krevetima.

image
AIRBNB/
image
AIRBNB/

Kupaonica je sama po sebi iznimna. Podsjeća na marokansko utočište, a prikazuje mikrocement od poda do stropa koji evocira ambijent poput toplica. Ogromni kišni tuš, izrađen je po narudžbi ručno kao i mesingane slavine i pribor te obnovljeno drveno korito koje se nekoć koristilo za sakupljanje bobičastog voća i dizanje tijesta, sada ponosno stoji kao zidni umivaonik.

Kuća je na neki način romantična, ali ne i ženstvena; muževna, ali nježna; voluminozna u prostoru, ali intimna u dojmu; skromna, ali profinjena. Zaista je jedinstvena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 20:28