Kuća Termitnjak

Kuća inspirirana termitima i njihovim staništima

Odlična rješenja do kojih su arhitekti došli promatrajući termite i njihova staništa. Arhitekti koji su u svome dijelu svijeta i šire poznati pod skupnim imenom Tropical Space, kao i po tome što inspiraciju za svoje stambene zgrade nalaze u prirodi, potpisuju ovu kuću iz Vijetnama. Pročitajte zašto je toliko zanimljiva

Termitnjak
  • Lokacija: Thanh Khê District, Vijetnam
  • Arhitekti: Nguyen Hai Long, Phan Quang Vinh, Tran Thi Ngu Ngon, Trinh Thanh Tu
  • Površina: 80 m2
  • Godina izgradnje: 2014.

Termitnjak je kuća izgrađena u Da Nangu, središnjem primorskom gradu Vijetnama. Klima je u ovom području prilično ekstremna jer su velike razlike u temperaturi tijekom sunčanih i kišnih razdoblja. Područje je također pod udarom brojnih tropskih oluja.

Osim po lošem vremenu, Da Nang je poznat i po ostacima tornjeva od pečene opeke iz Champa razdoblja, građenih u periodu od 4. stoljeća sve do kasnog 15. stoljeća.

Inspirirani termitnjacima kojih ima na lokalnom području, arhitekti iz grupe Tropical Space (iz Ho Ši Mina) su dizajnirali kuću s velikim zajedničkim prostorom u središtu kojeg se nalaze kuhinjski otok/šank, stol za blagovanje i zabavni kutak. Ovo "predvorje" vodi u različite funkcionalne prostore u kući, kao što su soba za odmor, dnevni boravak i spavaće sobe. Među svima postoji i umjetnička poveznica, i ona u generalnoj razini komfora. Na polukatu se nalazi još jedna spavaća soba, tu su i mala oltarna soba i mala knjižnica.

Dizajnirana za troje ljudi, kuća nema puno pregrada osim onih za oltarnu i spavaće sobe. U zajedničkim područjima, članovi obitelji mogu se vidjeti i razgovarati i kroz šupljikave zidove. Prolazi i hodnici, odnosno rupe među ciglama - kako ih zovu vijetnamski arhitekti - raspoređeni su samo naizgled nasumično, a zapravo prema obrascu kakav je uočen u termitnjacima.

Zidovi su u potpunosti napravljeni od pečene cigle, te je kuća ljeti relativno hladna, budući da ova vrsta cigle funkcionira kao važan čimbenik u održanju vlage i temperature prostora. Posebna konstrukcijska tehnika "dvostruke kože" s dva sloja – jednog vanjskog zida od opeke i jednog stakleno-aluminijskog okvira unutar prostora (pogledajte galeriju slika!), stvara međuprostor unutar zida koji prigušuje vanjske utjecaje svih vrsta.

Igra svjetlosti i cigle

U različita doba dana, različit intenzitet svjetlosti koja prolazi kroz otvore u zidovima mijenja boje cigle od svjetlocrvene ujutro, crvene u podne, tamnocrvene u popodnevnim satima i gotovo ljubičaste u kasno poslijepodne i rano večer. Navečer i noću, kuća izgleda poput ogromne svjetiljke sa svjetlima koja prodiru kroz rupice.

Tropical Space napravili su još nekoliko iznimnih projekata, također nadahnutih gradnjom kukaca.

Izvor: designboom.com

Foto: Oki Hiroyuki

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 03:35