Kamena kuća u Bolu na otoku Braču

Kako je derutna kuća iz 18. stoljeća postala ugodan životni prostor

Bol je najstarije obalno naselje na otoku Braču, koje već dugo slovi kao jedna od najpoželjnijih lokacija za ljetni odmor u Dalmaciji. Obično na spomen Bola svi prvo pomisle na prekrasnu plažu Zlatni rat koja je jedna od najvećih i najljepših prirodnih atrakcija Jadrana. Pruža se gotovo pola kilometra u more, a raste nanošenjem i taloženjem sitnih šljunčanih oblutaka oko pomorskog grebena. Vršak Zlatnog rata mijenja oblik nastojeći ugoditi volji valova i morskim strujanjima.

No, Zlatni rat nije ni približno jedina atrakcija ljupkog bračkog mjesta. Tu je i impresivan dominikanski samostan, jedna od najstarijih institucija u Bolu, zatim nekoliko lijepih crkava poput kapele Svetog Ivana i Teodora, koja datira u predromaničko doba, te barokne i rokoko župne crkve Gospe od Karmela i kapelice Sv. Ante koja gleda na bolsku luku. Tu je i Zmajeva špilja koja se nalazi samo nekoliko kilometara od Bola.

Skrivena u brdu iznad Murvice, Zmajevu špilju možete posjetiti samo u sklopu ture pješačenja. Špilja je služila kao sklonište za redovnike koji su bježali pred osmanskom invazijom na kopno 1500. godine, a sadrži reljefe slavenske mitologije i kršćanskih simbola te oltar isklesan od kamena. Bol se ponosi i raznim galerijama i vinskim podrumima, ali i tradicionalnom bračkom arhitekturom u kojoj dominiraju originalne kamene zgrade i kuće.

Komin u boravku

A upravo jednu takvu tradicionalnu kamenu kuću pronašli smo i mi u Bolu tragajući za lijepim životnim prostorima. Riječ je o kući čiji počeci sežu u daleko 18. stoljeće. Vlasnik Ivo Brizić objašnjava nam kako se kuća zapravo sastoji od dva objekta: manje kuće koja je nekoć bila staja veličine 30 četvornih metara, a koja je prije petnaestak godina adaptirana u udoban prostor s kuhinjom i kupaonicom, te većeg objekta od 140 m2 koji se sastoji od prizemlja i kata.

Spavaće sobe su okrečene vapnom, a krov prekriven bijelim kamenim pločama radi autentičnosti

– Na katu su tri spavaonice i hodnik koji vodi do pergole, dok se kamenim vanjskim stubištem može sići u dvorište s vanjske strane. Cijelo prizemlje je nekad zapremalo težačku konobu. Danas konoba zauzima polovinu tog prostora i u uporabi je za proizvodnju i pohranjivanje vina i maslinova ulja – priča Ivo Brizić i dodaje kako je ostatak prostora prenamijenjen u rustikalni dnevni boravak s kominom. Dnevnom boravku, koji je srce ovog doma, draž daju drveni stropovi i podovi, a središnja potporna greda je jarbol jedrenjaka.

Pitamo simpatičnog vlasnika gdje je nabavio i više nego zanimljiv namještaj. – Dio starog namještaja je već bio u kući kad smo se uselili, a detalji su s vremenom dolazili. Većinom se radi o lokalnim stvarima, ovdje s otoka. Imao sam galeriju u Bolu i strastveni sam kolekcionari i ljubitelji slika i antiknih predmeta, pa sam određeni broj slika odlučio zadržati u ovom prostoru – ističe.

Zemljani tonovi

U kući prevladavaju zemljane boje i prirodni materijali, što cjelokupnom ambijentu daje poseban šarm jer interijer nije nimalo nametljiv, a opet je jako poseban. – Tijekom uređenja jako smo pazili na sitnice i ništa nismo prepuštali slučaju. Spavaće sobe su okrečene vapnom, a krov je prekriven bijelim kamenim pločama.

Kuhinja je mala, ali slatka, a pažnju privlači jer je u kombinaciji zelene i boje trešnje – otkriva vlasnik koji na pitanje koja mu je najdraža prostorija u kući spremno odgovara: – Definitivno dnevni boravak iz kojega kroz zelenilo u vrtu puca pogled na Hvar. Uz to, ova prostorija odiše posebnom toplinom i ugođajem, i to prvenstveno zbog komina u kojemu svaki dan gori vatra, osim u vrućim ljetnim mjesecima, ali čak i onda… ovisno o ulovu ribe.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 21:39