prirodne metode gradnje

JEFTINA GRADNJA JE MOGUĆA! Ovo je sedam kuća koje si gotovo svatko može priuštiti

Troškovi izgradnje kuće nisu mali i dizanje kredita gotovo da je neizbježno kod kretanja u ovakve pothvate. Osim financijskog aspekta, važno je u obzir uzeti i kakav utjecaj imamo na okoliš korištenjem raznovrsnih invazivnih metoda i štetnih materijala u procesu gradnje.

Razmišljajući izvan klasičnih okvira i koristeći prirodne metode gradnje možemo smanjiti troškove i upotrijebiti održive materijale. Takozvani "zemljani domovi" koriste okolni teren i druge prirodne elemente kao što su prašina, bambus, drvo i glina kako bi stvorili prostor sa zanemarivim učinkom na okoliš. Ovi su domovi izvrsno izolirani zbog debelih zemljanih zidova pa stoga ostaju hladniji ljeti, a topliji zimi. Time se smanjuje potreba za umjetnim grijanjem, odnosno hlađenjem te se smanjuje i sama potrošnja energije. Dizajneri ovih zemljanih domova koriste pasivne strategije prikupljanja solarne energije za maksimalnu učinkovitost.

Ako tražite financijski prihvatljiviji i održiviji dom, proučite ovih sedam dizajnerskih rješenja primijenjenih diljem svijeta.


Tvrtka Magic Green Homes stvorila je ove simpatične kuće čije dijelove možete kupiti unaprijed izrađene i sagraditi svoju kuću u samo tri dana. Nalik filmskim domovima hobita, ove kuće prekrivene su zemljom i zelenilom te se s lakoćom mogu uklopiti u bilo koji teren. Zauzimaju 37 četvornih metara prostora i za njihovu gradnju nisu potrebni kompleksni strojevi, već ih svatko može sam izgraditi.

Izgradite dom koji je otporan na prirodne katastrofe! Grupacija Cal-Earth osmislila je niz tečajeva kako izgraditi kuću od održivih materijala koji štite od elementarnih nepogoda i pritom ponovno koriste materijale koji su bili u uporabi tijekom rata i utvrđuju kuće koje se nalaze u visoko rizičnim područjima. Vreće ispunjene zemljom, bodljikava žica i stabilizirajući materijali poput cementa, vapnenca ili emulzija asfalta omogućuju izgradnju udobnog doma koji može izdržati test katastrofe.


La Casa Vergara nalazi se u Bogoti u Kolumbiji i sagradio ju je arhitekt Jose Andres Vallejo, i to od vreća punih zemlje! Te su vreće naslagane jedna na drugu i obložene betonom s obje strane, što sprječava nastanak štete od potresa i poplava. Izložene drvene grede i mnogo dnevnog svjetla samo su dio šarma ove kupolaste građevine čija je cijena otprilike 185 kuna po četvornome metru.

Orkidstudio, organizacija koja se bavi dizajnom humanitarne namjene, otvorila je sirotište u mjestu Nakuru u Keniji u potpunosti izrađeno od vreća zemlje. Pasivna solarna struktura upija toplinu tijekom dana i otpušta je noću, što stvara ugodno mjesto za boravak korisnika. Zgrada je izrađena od recikliranog drvenog materijala i ima sustav za prikupljanje kišnice. Cijela konstrukcija sagrađena je u samo osam tjedana!

Gradnja održivih domova koji ne štete okolišu korak je u pravom smjeru. Tvrtka Earth Home Builder osmislila je tehnologiju koja je ubrzala proces punjenja vreća, i to u omjeru od 400 vreća po satu, dok ljudska ruka može napuniti samo 30 vreća u to isto vrijeme. Primjenom te tehnologije konstrukcija izrađena od vreća zemlje bit će puno dostupnija široj populaciji.

Jedna obitelj u Meksiku odlučila je uz pomoć arhitektice Tatiane Bilbao sagraditi svoju kuću uz ograničena financijska sredstva. Kako bi dobili šarenu vanjštinu i odgovarajuću unutrašnjost iskoristili su praksu dodavanja pigmenta zemljanim materijalima prije slaganja slojeva i same gradnje. Kuća zbog zidova od zemlje ima mogućnost bolje kontrole temperature zraka, što je ključno za vrijeme meksičkih vrućih ljeta.

Luksuzna vila Triksa u sebi spaja zemlju, bambus i reciklirano drvo. Tvrtka Chiangmai Life Construction sagradila je u sjevernom Tajlandu ovu neobičnu strukturu koja ima osnovu od mješavine gline i betona, a ostatak je sagrađen od sabijene zemlje. Krov je izrađen od bambusa, a unutrašnjost je obložena recikliranim materijala, dok se u dvorištu nalazi i bazen. Održiva gradnja ne mora nužno značiti i manjak luksuza!

Kuća na slici nalazi se u Gani u zapadnoj Africi i izrađena je od sabijene zemlje i reciklirane plastike uz uporabu prirodnih materijala za učvršćivanje. Plastika koja je prije bila smeće prenamijenjena je u materijal za krovište i prozore. Ovaj je dom dizajnirala studentica Anna Webster i njime je pobijedila na natječaju u gradnji udruge NKA Foundation. Kuća je došla 7865 američkih dolara i služi kao primjer što se sve može učiniti s pronađenim materijalima i malo kreativnosti.

Izvor: Inhabitat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2024 01:26