Luksuz na istarski način

Istražili smo ponudu vila u Istri koje oduševljavaju sadržajima

Najam se kreće od oko 2200 eura na tjedan u špici sezone, a kupoprodajne cijene od “samo” 250.000 eura

Kad je prije desetak godina počela masovna gradnja kuća za odmor u Istri, većinom je bila riječ o kućama srednje kvalitete. Međutim, kako se broj kuća povećavao, a konkurencija jačala, investitori su morali pronaći način kako se istaknuti u ponudi te potencijalnim gostima ili kupcima pružiti dodatnu vrijednost tijekom boravka u njima. To je, pak, rezultiralo modernim zdanjima kvalitetne gradnje s raznim popratnim sadržajima. Koji su to sadržaji te tko su gosti ili potencijalni kupci, razgovarali smo s Brankom Papešom, direktorom agencije Dogma nekretnine.

MODERAN DIZAJN

- Trenutačno je u Istri pravi boom što se tiče ponude kuća za odmor, a prednjače one luksuznije. Naime, da bi se izdvojili od konkurencije, vlasnici su bili primorani ponuditi što više i različitije sadržaje. Tako luksuzniji objekti imaju wellness oaze te nude sve usluge u njegovu sklopu, čak i masažu - kaže Papeš.
Dodaje kako su se na početku gradile isključivo kamene kuće, specifične za istarsko podneblje, a sada prednjače objekti modernog dizajna. Trenutačno su u trendu, ističe, kuće ravnog krova i linija te minimalističkog uređenja.

- Kuća za odmor ima po cijeloj Istri, ali ako pitate gdje je najveća koncentracija, to su okolice Svetvinčenta i Motovuna - ističe i dodaje kako svaki objekt ima svog klijenta.
Govorimo li o najmu, rezervacija nekih termina kreće već u sezoni za sljedeću sezonu, tako da je većina objekata već do svibnja zabilježila vrlo dobru popunjenost. Zanimalo nas je i koliko bazeni utječu na cijenu najma ili interes gostiju.

VRTOGLAVI IZNOSI

- Bazen ne podiže cijenu najma, nego povećava popunjenost. Konkurencija je velika i gosti imaju velik izbor, stoga je teže popuniti objekt bez bazena, bez obzira na to nalazi li se kuća na obali ili u unutrašnjosti Istre. Neki gosti, iako su smješteni na obali, svoj odmor provedu isključivo u kući za odmor s minimalnim izlascima na plažu, dok drugi pomno isplaniraju svaki dan za nekakav izlet - napominje. Što se tiče cijene najma, ona ovisi o kategoriji objekta, lokaciji i terminu rezervacije. - U špici sezone se kuće za smještaj osam osoba za tjedan dana mogu unajmiti od oko 2200 eura pa do vrtoglavih 8000 do 9000 eura - kaže i dodaje kako je većinom riječ o Austrijancima, Nijemcima i Englezima. Govorimo li, pak, o kupnji kuća za odmor, velik interes pokazuju Slovenci, ali nisu zainteresirani samo stranci, nego se kao potencijalni kupci javljaju Riječani, Zagrepčani...
- Cijene variraju ovisno o lokaciji i opremljenosti, ali su već od 250.000 eura naviše - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 06:10