Obnova od potresa

Društvo arhitekata Zagreba: Nismo prihvaćeni kao ravnopravni sudionik obnove nakon potresa

 Damir Krajač/CROPIX
Komplicirani Zakon o obnovi uzrok je spore i nezadovoljavajuće provedbe konstrukcijske i cjelovite obnove

Društvo arhitekata Zagreba dalo je svoj osvrt na dosadašnju provedbu obnove nakon potresa. Rješenja obnove, smatraju, nedovoljno su kvalitetna i rezultat su loše provedenih procedura. "Naše sudjelovanje u dosadašnjem procesu bilo je isključivo savjetodavno, kako je to uređeno Zakonom o obnovi. Iako smo nerijetko nudili drugačija rješenja, nismo prihvaćeni kao ravnopravni sudionik. Savjetodavna uloga u Savjetu za obnovu gubi smisao ako se arhitekte stavlja u unaprijed zaključene procese. Teret takvih zaključenih procesa je na Vladi, odnosno njenom Ministarstvu, kao tijelu koje strateški promišlja i priprema zakonodavni okvir, te na provedbenim tijelima Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje", smatra DAZ.

Sporost obnove, zaključuju, posljedica je pogrešnog pristupa obnovi, kojoj se nije pristupilo cjelovito, već parcijalno i nesustavno. Na proces koji je trebao biti stručan i djelotvoran nepovoljno su utjecali uvjeti kompliciranih i neprovedivih zakonskih rješenja, nedostatak upravljačkog iskustva i nespremnost brzog donošenja odluka temeljenih na iskustvu.

Ističu bitne odrednice koje treba slijediti za dinamičnu provedbu obnove: Država nužno i brzo treba izmjenom zakonodavnog okvira prednost dati mehanizmu financijske pomoći i kvalitetnom nadzoru provedbe. Suprotno tome, baratamo provizornim rješenjima, kojima se i dalje građanima daje privid o brzom završetku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 16:51