Divan novi prostor u kojem caruje kvalitetna kozmetika

Farmaceutsko-kozmetološko savjetovalište hrvatske kozmetičke linije Nikel

U samom srcu grada Zagreba, točnije u staroj Vlaškoj ulici, nedavno je otvoren novi divan prostor farmaceutsko-kozmetološkog savjetovališta nagrađivane hrvatske kozmetičke linije Nikel. Uredile su ga samostalno magistre farmacije Mirjana i Nika Brlečić, majka i kćer, inače vlasnice Nikela. – Odlučile smo otvoriti vrata novog prostora baš za deseti rođendan kozmetike Nikel te na taj način obilježiti tu veliku godišnjicu. No, ovaj prostor za nas ima i veliku emocionalnu vrijednost.

Tu su, naime, mama i tata od mog supruga, Vinko i Marija Brlečić, početkom prošlog stoljeća (od 1936. godine) imali krojačku radionicu iz koje su izlazile najfinije, rukom rađene košulje. Odjevali su ih svi za različite prigode, od onih najsvečanijih pa sve do nekih opuštenih šetnji, tadašnji estradni umjetnici često su birali te košulje za svoje nastupe, ali i švicarski bankari za važne poslovne sastanke – sa smiješkom priča Mirjana Brlečić i dodaje kako su prostor puno godina kasnije, njezin suprug Veno i ona prenamijenili u prostor koji prodaje proizvode njihove tvrtke Priroda liječi.

Felbingerova zgrada

– Cilj nam je bio urediti prostor u ljekarničkom duhu s namještajem od trešnjinog drva. Prije nekoliko mjeseci, našu Prirodu liječi proširili smo ovim savjetovalištem, nastojeći zadržati karakter starog Zagreba i vremena kada je sagrađena ova zgrada. Naime, zgrada je izgrađena davne 1826. godine, a njezin autor je poznati zagrebački graditelj Bartol Felbinger i ona je danas spomenik kulture prve kategorije. Upravo zato cijelim prostorom dominira fotografija stare Vlaške što je ideja mlade arhitektice Irene Vojnović. Fotografiju smo na sreću uspjeli pronaći u Hrvatskom državnom arhivu. Snimio ju je u drugoj polovcii 1930-ih godina Milan Fizi – priča ponosna vlasnica.

Uz duh starog Zagreba, u prostor su dodani i moderni elementi te namještaj od kojih se najviše ističe onaj tvrtke Kartell s potpisom dizajnera Philippea Starcka te stolići dizajnerice Patricije Urquiole. Upečatljivi su i ormari izrađeni od bijelog hrasta uz dodatak posebnog osvjetljenja koje je osmislio poznati zagrebački arhitekt Miroslav Pašagić, kao i opločenje prostora keramikom Fiandre. Posebna pažnja posvećena je i rasvjeti. Vlasnici su odabrali rasvjetu naziva Hope od tvrtke Luceplan.

Domišljate inovacije

– Volimo ovaj prostor! Čini nam se da smo uspjeli zadržati duh starog Zagreba i starih vrijednosti grada, a pritom mu dodati potrebne inovacije, jednostavnost oblika te funkcionalnu kvalitetu i ljepotu – poručuju vlasnici.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 15:37