Cool mjesto: Muzej anđela

Tražite svojeg anđela? E, onda krenite put Varaždina...

Tražite svojeg anđela? E, onda krenite put sjevera… U Varaždinu, gradu u kojem anđeli spavaju, ima nekoliko skrovitih mjesta… Jedno od njih je na Trgu starih zanata, visoko gore, pod strehom, tamo gdje obično u žurbi nikad ne pogledamo…

Muzej anđela nastao je prema zamisli slikara Željka Prsteca koji je nakon zamalo tri desetljeća slikanja karakterističnog motiva anđela u baroknom ozračju priskrbio svojem rodnom gradu osobito, trajno mjesto u povijesti slikarstva i odrednicu: grad u kojem anđeli spavaju. To je njegov copyright.

Pod strehama koje čuvaju prah s anđeoskih krila, ovaj slikar rodio se 8. srpnja 1950. godine. Nakon što su ga anđeli čuvari proveli kroz škole u Varaždinu i Zagrebu, latio se posla.

Od 1969. skuplja prah s anđeoskih krila na svojim slikama i izlaže ga u galerijama (šezdesetak samostalnih izložbi i stotinjak skupnih), ukoričuje u knjigama (dvadesetak naslova poezije, proze i dječje književnosti), otiskuje u grafičkim mapama (od kojih je legendarnom postala ona pod naslovom “Grad u kojem anđeli spavaju”) i na plakatima, uprizoruje u scenografijama.

U te su se njegove anđeoske svjetove zagledali i zaljubljivali ljudi u mnogim zemljama. Sa svim svojim anđelima član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Željko, hvala na ovako smirujućem i lijepom mjestu. Iskreno preporučamo svima da ako ih put odvede u Varaždin, svakako svrate u ovaj muzej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 17:28