Restoran u srcu Zagreba

Cool mjesto: Lari

Delikatesni fast food koji Zagrepčani obožavaju

Lari&Penati poprilično je obogatio gradsku gastronomsku ponudu, a cijeli projekt, od izbora hrane do interijera, vizija je entuzijastičnog Igora Tomljenovića

Profil
Ime:
Lari&Penati
Adresa:
Petrinjska 42a, Zagreb
Vlasnik:
Igor Tomljenović
Uređenje:
Igor Tomljenović
Radno vrijeme:
ponedjeljak - petak: 9 - 23 h subota: 12 - 17 h
Ne propustiti:
Glavno jelo možete dobiti od 40 kn naviše, kolači se kreću od 15 do 20 kn, čaša vina od 19 kn naviše

Odmah do ulaza sjedi bračni par i uživa u gustoj juhi od bundeve s kruškom oduševljeno komentirajući između dva zahvata žlicom kako je ovo “baš ono što im je trebalo da se okrijepe nakon duge šetnje gradom”. Za drugim stolom mladić u poslovnom odijelu baš je odložio vilicu, okrenuo se i doviknuo: “Ima li još foie grasa?”. Kasnije doznajmo da je to terina od guščje jetre. Čest je to prizor u jednom od najomiljenijih mjesta Zagrepčana koji vole fino pojesti – u restoranu Lari&Penati. Taj, da tako kažemo delikatesni fast food, poprilično je obogatio zagrebačku gastronomsku ponudu. I nekako nam se čini da je to baš ono što je nedostajalo. Mjesto gdje će zaposleni ljudi pod pauzom moći doći i na brzinu pojesti dobar, cjeloviti obrok koji nije slanac ili burek iz pekare, što je najčešći izbor i krajnja nužda jako zaposlenih ljudi s ultrakratim stankama za ručak.

– Naša misija je vrlo jasna – ponuditi gostima obrok koji će trajati najviše 40 minuta, a koji uključuje sve – predjelo, glavno jelo i desert. Hrana je kod nas najbitnija, namirnice se kupuju na dnevnoj bazi na tržnici i u provjerenim mesarnicama i ribarnicama, a svaki dan imamo drugačiji meni – objasnio je vlasnik Igor Tomljenović. Kako je kvaliteta hrane doista na prvom mjestu, dokazuje i podatak da je restoran Lari&Penati mjesto koje se prostire na 60-ak kvadrata. Ipak, samo 15 kvadrata iskorišteno je kao dio u kojem su smještena četiri dugačka stola sa 12 visokih stolica.

Gotovo sve vezano za izgled Lari&Penatija osmislio je sam vlasnik koji je imao jasnu ideju što želi postići. Potpuni low budget. Većina stvari je kupljena u Ikei, a ono što ga čini posebnim i upečatljivim njegovi su zidovi na kojima, poput nekakvih slika, stoje, pazite sad – lonci. Odakle ideja? – U restoranu u inozemstvu vidio sam okrugle police i to mi se jako svidjelo (zapravo, okrugle police vidio na slici interijera u jednom arhitektonskom časopisu). Htio sam napraviti nešto slično i jedno jutro pala mi je na pamet ideja kako bih mogao lonce različitih boja i veličina staviti na zid. Otišao sam na Hrelić, kupio na desetke lonaca i evo rezultata – rekao je Igor Tomljenović koji sve te lonce nije zamislio samo kao dekorativni element, već ih je učinio i funkcionalima tako što je u njih poslagao staklene bočice i zdjelice s crnim poklopcem i logom Lari&Penati koje je dao posebno izraditi. U njima se nalaze pikantni bademi, slatko-ljuti indijski orasi, slani keksi sa sirom i timijanom, namazi od oraha i badema…

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 17:30