Cool mjesto: History caffe club

Uspješan spoj modernog uređenja i prošlosti

O toj staroj, nekada oronuloj zgradi sagrađenoj davne 1816. negdje na sredini najpoznatije i najprometnije zagrebačke ulice, Tkalčićeve, već se puno toga zna. Braća i naši poznati bivši nogometaši Dario i Josip Šimić kupili su je prije gotovo deset godina te odlučili preurediti i prenamijeniti je u kulturni kafić staroga grada. No, kako je riječ o objektu nulte kategorije, čija statika ne bi izdržala obnovu, porušili su je, sačuvali svaku ciglu i sve ponovno sagradili u izvornom obliku. Međutim, možda je manje poznato kako su godinama osmišljavali koncept lokala te kako su uredili i opremili interijer.

Profil
Naziv:
History Caffe club
Adresa:
Tkalčićeva 68, Zagreb
Radno vrijeme:
preko tjedna od 8 do 1 sat; vikendom od 8 do 4 sata
Ponuda:
Viva’s kava, alkoholna i bezalkoholna pića

Caffe bar History proteže se na čak 900 četvornih metara raspoređenih na četiri etaže, a baš kao što i sam naziv kaže, uređene su u retroklasičnom stilu s dozom umjetnosti. Uspješan je to spoj modernog uređenja i prošlosti. Elegantan i svevremenski interijer opremljen je talijanskim namještajem, a cijelim prostorom prevladavaju smeđi i bež tonovi te drvom obloženi zidovi i stubište koje vodi do vanjske, zatvorene i grijane terase površine gotovo tisuću četvornih metara. Uređenjem su se bavili mnogi dizajneri, braća Šimić i njihov poslovni partner Miljenko Rastočić, koji je s Josipom otvorio 15-ak Viva’s barova po cijelom Zagrebu.

– Vizija History cluba postoji od 2007. godine. Dugo smo razmišljali i osmišljavali kako ćemo urediti lokal. Htjeli smo otvoriti bar koji ima mogućnost transformacije da se preko dana ispija kava, a navečer npr. kokteli, dok ćemo noćni klub u podrumu uskoro reorganizirati kao bar, ali će se i dalje moći održavati tematske večeri, rođendani i slično. Cilj nam je bio otvoriti kafić u središtu grada, u ulici naše mladosti, u kojem će svi biti dobrodošli, bez obzira na dob – kaže Josip Šimić.

Posebnost ovog lokala su i zidovi s ilustracijama mlade umjetnice Anite Genc, koja je na njima oslikala poznate svjetske znamenitosti, poput tipične londonske govornice, Kipa slobode u New Yorku i kosog tornja u Pisi, dodatno naglašenog neonskom rasvjetom uz stepenice koje vode na kat.

– Vlasnici su mi natuknuli da mora biti povijesna tema, kako bi odgovarala cijelom konceptu lokala. Trebalo je oslikati suvremenu arhitekturu i godinu dana sam razmišljala što bih mogla napraviti. Malo po malo sam skupljala ideje, na računalu izradila skicu, prezentirala i krenula raditi! Otprilike tri mjeseca sam oslikavala cijeli prostor – kaže Anita, koja je zid s povijesnim arhitektonskim znamenitostima iz Sydneyja, New Yorka, Londona, Pariza i Atene oslikavala uz pomoć ljestava, što joj je zapravo uobičajeno radno mjesto.

Charlie Chaplin, londonski bobby, starinski bicikl, golema razglednica koju je Anita namijenila sebi, a na kojoj je ispisala stihove pjesme Cvjetovi zla… Prizemlje je oslikala inspirativnim povijesnim porukama, dok je u podrumu napravila 3D stanicu vlaka Times Square preko cijelog zida, što joj je i najveća ilustracija ikad. I kad stanete na plesni podij, ona je toliko stvarna da se osjećate kao da ste upravo u New Yorku.

Posebnu čar prostoru daju i starinski prozori te cijeli niz detalja, poput 200-tinjak uokvirenih fotografija raznih motiva iz povijesnih razdoblja, satova, pa čak i starinskih prozora.

A ponuda? Uz Viva’s kavu, gosti mogu uživati u pivu Zagrebačke pivovare, vinu proizvođača Josić i Markota, koktelima… Dodatan plus je pušački dio u prizemlju odvojen od kata uređenog u kavanskom stilu za nepušače, dok goste privlači i Viva’s akademija kave koja se održava u tom lokalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 13:22