cool mjesto: Culture club Revelin

Kad staro prigrli novo
Profil
Ime:
Culture Club Revelin
Adresa:
Sv. Dominika 3, Dubrovnik
Radno vrijeme:
svaki dan: 8 - 2 h

Culture Club Revelin u Dubrovniku, smješten unutar tvrđave Revelin, mjesto je koje je riješilo brojne probleme Dubrovčana.

U prvom redu gradu je riješilo problem nedostatka mjesta za izlaske, i to ne samo ljeti nego i zimi, obogatio kulturnu ponudu grada te gradu podarilo prostor koji pokazuje što bi se sve moglo napraviti sa zaštićenim spomenicima kulture dajući mu jednu novu, javnu namjenu.

No, ono što je nama posebno zanimljivio je da Revelin pokazuje kako se u jednom kulturnom spomeniku i prostoru pod strogom konzervatorskom zaštitom, može dogoditi dobra arhitektura i napraviti suvremena intervencija koja nimalo ne ugrožava povijesno naslijeđe stare tvrđave. – Zbog tih specifičnosti intervencije su se morale svesti na minimum.

Sva oprema interijera je montažna i rasklopiva u nekoliko sati. Jedini elementi koji su inicijalno bili dopušteni da ostanu trajno u prostoru su šank, rasvjeta i audiovizualna oprema – ispričao je arhitekt Alan Leo Pleština iz Upi 2m-a koji je na projektu rekonstrukcije dijela Revelina radio s kolegama Natalijom Martić, Sarom Marenić i Zvonimirom Krstičevićem.

U glavnoj dvorani dominira ogroman šank, a oko četiri stupa između brodova velike dvorane smješteni su svijetleći pultovi koji decentno naglašavaju lukove i svodove dvorane. Elementi opreme pretežno su u bijeloj, a poneki osvijetljeni i različitim bojama.

Korišteni su keramika velikog formata, sirovi metal zaštićen epoxy premazom te elementi rasvjete od polikarbonata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 05:16