Cool mjesto: Caffe bar Gost

Moderna interpretacija starih zagrebačkih gostionica

Zanimljivi, a mali prostori već dugo su nam fetiš. Jednostavno uživamo promatrati kakva je rješenja netko sposoban osmisliti da estetski i učinkovito funkcioniraju u jako malom prostoru. Zbog toga nam se jako svidio projekt caffe bara Gost&Ona na Cvjetnom trgu, koji ima samo 24 kvadrata. – Tri prijatelja željela su osmisliti mjesto na Cvjetnom trgu, na koji i sami često izlaze te svakodnevno sjede na terasama okolnih kafića.

Mjesto koje bi se isticalo ponudom i interijerom, koje bi, jednostavno, bilo drukčije – kaže glavna projektantica kafića Jasmina Mehulić te dodaje da je adaptacija obuhvatila kompletno preuređenje dotad neadekvatno iskorištenog lokala i završena je u nevjerojatnih mjesec dana.

– Prostor zapravo evocira neka prošla vremena, referirajući se na starozagrebačku gostioničarsku tradiciju visokih stolova, kombinirajući elemente industrijskog dizajna. Rezultat toga je prostor koncipiran oko središnjeg šanka koji oblikom prati longitudinalan i uzak prostor, a obrađen je hrastom i s pločom šanka od crne bravarije. Od istih materijala izrađen je potez za sjedenje smješten uz desni zid šanku nasuprot.

Pri dnu prostora je crn zid, kao školska ploča, koji skriva ulaz u sanitarije. On predstavlja tematski zid, koji služi kao sli-karsko platno, u službi mladih umjetnika koji će tu moći intervenirati u samom prostoru. Na njemu je trenutno rad mlade umjetnice koji prikazuje donjogradske kro-vove – kaže i dodaje da odabi-rom materijala i izgledom sa-nitarija prate ostatak prostora, podovi i zidovi su sive boje i obrađeni dekorativnim cementnim premazom.

– Dio zida u muškom i ženskom zahodu obojani su u crnu boju školske ploče i služe kao mjesto za ostavljanje ša-ljivih poruka i brojeva – kaže. Valja izdvojiti i fasadu kafića, oblikovanu poput izloga u kojem se sjedi visoko i gleda na Cvjetni trg, dok je oblikovanje staklene stijene reprodukcija orginalne stolarije s početka stoljeća. Sjedenje u “izlogu” referenca je na zaboravljene kibic-fenstere zagrebačkih lokala, mjesto za promatranje najfrekventnije zagrebačke lokacije.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 21:32