MADE IN CROATIA

Upoznajte Vladimira Jesiha

Drvene skulpture koje donose svjetlost

PROFIL

NAZIV: Forma Jesih
INFO: Drvene lampe s ugrađenom LED rasvjetom
AUTOR: Vladimir Jesih
WEB: www.formajesih.hr

Elegantnih linija ili pak robusnijeg izgleda, svjetiljke Forma Jesih uz osnovnu funkciju imaju namjenu dizajnom oplemeniti prostor u kojem se nalaze .

Hidra, Altar, Rigel, Vega, Gema, Volar... Prema ovim nazivima mogli biste pomisliti da smo se naglo zainteresirali za astronomiju. No, ne brinite. U fokusu su nam i dalje skladno uređeni interijeri, domaći kreativci i kvalitetan produkt dizajn. Imena zvijezda i zviježđa počeli smo nabrajati jer identične nazive nose i svjetiljke koje je osmislio i u svojoj radionici izrađuje Vladimir Jesih. Kako objašnjava, ideja se u njegovoj mašti dugo razvijala, a prije dvije godine napokon ju je odlučio realizirati i danas uživa u tom poslu.

- Cijeli se život bavim stolarijom i od oca sam naslijedio uhodani tradicionalni obrt Stolarija Jesih osnovan davne 1952. u Zagrebu. U našoj je radionici primjerice nastao namještaj za Titov ured na Pantovčaku, a 90-ih smo za isti ured izradili novi namještaj po željama tadašnjeg predsjednika Tuđmana. Veliki stol od trešnje i javora, kao i govornica s koje se predsjednica obraća javnosti i dan danas se koriste. No, struja je oduvijek bila moja velika ljubav pa sam u ovom projektu spojio dugogodišnje iskustvo u obradi drva i interes prema elektrici - rekao je autor.

Kako inspiraciju pronalazi u prirodi te svemu što ga okružuje, u početku je imao na stotine skica, no konzultiravši se sa suradnicima, obitelji i prijateljima iskristaliziralo se 15 najboljih modela koje je odlučio proizvesti.

- Svih 15 sam zajedno s kolegama izrađivao istovremeno, a neke modele i u više primjeraka. U početku je najproblematičnije bilo pronaći način kako u tijelo lampe smjestiti sve potrebne kabele i električne module, kao i kako pozicionirati utičnicu da ne narušava izgled svjetiljke. Tako da su neki modeli morali na dodatni redizajn. No, zadovoljan sam rezultatom - napominje Vladimir. Danas se ponuda širi, a kupci, naravno, mogu naručiti izradu po vlastitim idejama.

Visokokvalitetne lampe izrađuje od različitih vrsta drva poput domaćeg i američkog oraha, masline, indijske jabuke, hrasta, jasena, trešnje te brojnih egzotičnih vrsta, a završna obrada podrazumijeva lakiranje akrilnim lakom.

Svaka je svjetiljka opremljena LED rasvjetom snage 12 V, što omogućuje uporabu bez mijenjanja i pregorijevanja žarulja. Na taj način mogu punim intenzitetom raditi više od 20.000 sati, potrošnja energije smanjena je 70 posto, a uz neke modele isporučuje se i daljinski upravljač kojim se može regulirati intenzitet svjetla.

- Pri izradi Forma Jesih svjetiljki otprilike polovicu posla moguće je odraditi strojno, no zahtjevniji oblici mogu se izraditi i izbrusiti jedino ručno. Primjera radi: kada bi jedan radnik sam izrađivao jednu po jednu lampu za svaki proizvod, trebalo bi mu oko šest dana da ga završi - pojašnjava Vladimir i dodaje kako svoje lampe zapravo doživljava kao skulpture koje svijetle jer nemaju samo primarnu zadaću osvijetliti neki prostor, već svojim oblikom i izgledom upotpunjuju i obogaćuju interijer bilo da se radi o nečijem domu ili pak poslovnom prostoru ili hotelu.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 05:40