Upoznajte kipara Roberta Jozića

Nepretenciozni prizori s velikom dozom humora

Svi faktori koji tvore sliku su tu: okvir, crtež i ploha. Ali, to nije slika u pravom smislu riječi. Podloge nema – ona je praznina unutar okvira i ovisi o zidu na koji se okvir objesi, a nema ni koloritnog crteža – klasična linija olovkom u ovoj je priči zamijenjena žicom koja izlazi iz okvira i prikazuje male, nepretenciozne prizore obojene humorom i temeljene na kontrastu. Jednom je to debeli slon na tankoj žici, a drugi put padobranac zapetljan u žice električnog stupa.

Terapeutski kanal

Autor jedne takve slike je kipar pa možemo zaključiti da je crtež u biti kiparski rad izveden u savinutoj žici. O čemu je zapravo riječ? O “žičanim slikama” kipara Roberta Jozića, docenta na Kiparskom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, autora nagrađivanih spomenika i javnih skulptura diljem Dalmacije, koji je ostvario šest samostalnih i velik broj skupnih izložbi u Hrvatskoj.

Ovih dana, pak, Robert Jozić, možda i pomalo djetinjasto, radi unikatne slike različitih dimenzija od lako savitljive žice, uvijek drugačijeg motiva, koje su igra do koje je došao sasvim spontano. – Žice su neopterećene, svakodnevne. Ništa me posebno nije inspiriralo, radovi se najčešće dogode i događaju. Početna misao s kojom počnem rad do kraja se često jako promijeni i upravo zbog toga ih volim raditi – kaže 36-godišnji Jozić koji je još u srednjoj školi znao da je kiparstvo njegov put.

Istodobno opuštajuće, razumljive, zafrkantske i energične, “žičane slike” su vrlo jednostavne, a efektne pa djeluju kao terapeutski kanal, koliko u radu toliko i u promatranju. I što je najzanimljivije, mogu pripadati bilo kojem prostoru. U Jozićevu radu mogu se uočiti manje skulpture od plastike i gume koje podsjećaju na svakodnevne oblike, kao što su pauk ili crna ptica, ali i kompliciranije javne skulpture.

Inspiracija u prirodi

– Materijal je iznimno važan i u svojim radovima ga često naglašavam te mu pokušavam uz minimalnu intervenciju omogućiti da oslobodi svoj potencijal. Najčešće materijal ostavljam u njegovu izvornom obliku te ga obrađujem u skladu s njegovim karakteristikama. Materijal nikad ne skrivam, nego ga ostavljam onakav kakav jest, naročito kroz sam proces tradicionalne obrade – kaže Jozić.

A što ga inspirira? Priroda, kaže. – Kiparstvo doživljavam kao put, istraživanje. Svaki kipar na svom putu ima određene preokupacije koje ga zaokupljaju, a koje ponekad nisu direktno vezane uz umjetnost. Priroda je ishodište u kiparstvu, prirodni oblici i prirodni materijali pružaju uvid u praoblik, odnosno ono izvorno u materiju – zaključuje.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 18:37