Upoznajte dizajnera Hrvoja Vulamu

Uspješan eksperiment u stoljetnom hrastu

Njegov atraktivan drveni namještaj istodobno je minimalistički i avangardni, a danas vam između ostalog predstavljamo komodu Life

Drvo je definitivno jedan od omiljenih materijala kad je riječ o uređenju interijera i eksterijera. Ono je, možemo slobodno ustvrditi, vječno moderan materijal. Osim što svatko možete odabrati između brojnih njegovih nijansi, ono svakom prostoru, bez obzira na stil uređenja, daje potrebnu toplinu te ga tako na neki način čini domom u pravom smislu te riječi. S tim se slaže i Hrvoje Vulama, produkt dizajner koji iznad svega voli raditi s drvom. Njegov blog Dizajn u drvetu već je dugo omiljeno internetsko štivo svim ljubiteljima modernog, ali istovremeno drugačijeg drvenog namještaja.

Domaći raritet

– U drvo sam se zaljubio kad sam nakon završene srednje škole radio u nekoliko stolarskih radionica, a u svakoj sam naučio nešto novo. Nakon nekog vremena kupio sam prvi rabljeni stroj za ravnanje i rezanje drveta i počeo izrađivati namještaj za sebe – prisjeća se Hrvoje Vulama i dodaje da mu je prvi “ozbiljniji” drveni komad namještaja bio niski stol za dnevni boravak s umetnutim staklima na površini. – Sve se nekako posložilo i nakon toga počeo sam izrađivati i druge komade namještaja. Usporedno s tim, kupovao sam potrebne alate i strojeve – smije se Hrvoje, koji je od svog hobija napravio pravu atrakciju.

Danas je njegov namještaj na glasu kao minimalistički, ali opet avangardni. Ukratko, nešto što se teško može pronaći u domaćim trgovinama. Njegov najnoviji uradak je komoda nazvana Life za koju kaže da je još jedan eksperiment u stoljetnom hrastu kroz koji je pokušao opisati od čega se ljudski život sastoji. – Kao prvo, koristio sam materijal koji više nije bio potreban za izradu u kućanstvu i najvjerojatnije bi završio kao ogrjev, kratkog vijeka, a ovako iskorišten taj materijal može trajno oplemeniti i uljepšati nečiji dom – objašnjava dizajner. Većina obrade svodila se na ručni rad što zbog krivina, što zbog nedostatka visoke tehnologije koja i nije tako nužna. Spojevi u kutovima komode ručno su rezani i obrađeni “lastini repovi” zbog čvrstoće i dugotrajnosti te da se istakne tradicionalni spoj.

Kao jin i jang

– Volim kontraste u namještaju, tamno i svijetlo, ravno i zaobljeno. To je kao i u životu, jin i jang, nikada ništa nije posve crno ni posve bijelo. Jedna suprotnost naglašava drugu i ta raznolikost životu daje smisao. Tu je i kontrast staroga i novoga između modernih visokokvalitetnih ladica u crnoj boji, od lima, stakla i drveta starosti i do 300 godina – ističe Hrvoje. Komoda Life je premazana prirodnim premazom mješavine pčelinjeg voska te lanenog i tungovog ulja. – Ova komoda zanimljiva je i funkcionalna skulptura u drvetu i nadam se da će netko u njoj uživati onoliko koliko sam ja uživao radeći na njoj, a možda i više – zaključuje Hrvoje Vulama.

Foto: dizajnudrvetu.blogspot.hr

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 23:43