profil

U radionici kod Tomislava Macana, osnivača brenda GoRetro

Kožni vintage proizvodi iz zagrebačke Dubrave

Jeste li već čuli za brend GoRetro i njegova otkvačenog osnivača Tomislava Macana? Ako niste, obavezno pročitajte ovaj tekst jer, sigurni smo, bit ćete oduševljeni stvarima koje izrađuje talentirani dečko. Baš kao i mi.

- Brend je nastao tako što sam počeo izrađivati kožne dodatke koje sam htio nositi, a nisam ih mogao nigdje pronaći. Kao na primjer, prvi su bili kožni tregeri koje sam htio za svadbu. Nigdje ih nije bilo i odlučio sam ih napraviti sam - prisjeća se Tomislav kojeg smo posjetili u njegovoj radionici, u zagrebačkoj Dubravi. Tamo svakodnevno izrađuje najrazličitije uporabne predmete, poput već spomenutih tregera, kožnih i elastičnih novčanika, pljoska, ruksaka, leptir-mašna, remena... Često radi i po narudžbi.

RUČNA IZRADA

- Sve je počelo s prvim kožnim tregerima, a veći komercijalni uspjeh postigao sam pojavljivanjem na sajmovima i sklapanjem poslova sa suvenirnicama i concept dućanima u kojima se danas mogu kupiti moji proizvodi, poput Life according to KAWA, Take me home i Kavalir shopa - priča i objašnjava da svaki svoj proizvod izrađuje ručno, s puno ljubavi i pažnje. Naravno, pri izradi nekih stvari stroj je neizbježan, pogotovo radi stanjivanja kože ili kad mora šivati nešto na mašini. No, ističe, većina njegova posla ručni je rad.

- Zanat sam učio u obiteljskoj radionici koja se kožnom galanterijom bavi 40 godina. Učim brzo jer prihvaćam svaki projekt, bacim se u vatru i onda nemam izbora nego u kratkom vremenu pohvatati ono što nisam znao dotad - kaže.

Pomalo, Tomislav proširuje ponudu. Tako je nedavno počeo prodavati genijalne kožne pregače za koje je odmah dobio mnoštvo pozitivnih komentara i pohvala.

- Posebno mora paziti pri odabiru kože za kožnu pregaču, da bude bez ikakvih oštećenja, jer zauzima oko 1 m2 materijala. Slijedi iscrtavanje šablone na kožu, krojenje kože i podstave, dodavanje džepova i naramenica te podvijanje rubova i šivanje pregače. Prvu pregaču napravio sam iz znatiželje i nisam je uopće reklamirao, sve dok nisu počeli stizati upiti frizera, vlasnika kafića i restorana o kožnim pregačama, tada sam je počeo pokazivati i na temelju nje dogovarati razne druge varijacije - sa smiješkom komentira.

USKORO STVARI ZA DOM

Na pitanje tko je njegova publika, ponosno odgovara da su to ljudi svih dobnih granica, jer je, primjerice, radio i tregere za male bebe, ali i tregere za djedove. Ipak, najviše kupaca je u dobi između 20 i 40 godina, uglavnom oni koji želi biti stilski drukčiji i upečatljivi. Cijene proizvoda variraju ovisno o vrsti kože. No, kožni tregeri su uglavnom 300 kuna, novčanik srednje veličine i pljoska 150 kn, ruksak 750 kn, a najskuplje su pregače, čija je početna cijena oko 1000 kn.

A koji su planovi za budućnost, pitamo ga za kraj.

- Nastaviti obilaziti sajmove i biti u kontaktu s kupcima, uz postojeće naći još nekoliko dućana u kojima ću prodavati svoje proizvode i naći svoj put prema inozemnom tržištu. U planu imam izradu kućnih proizvoda, točnije kožne zdjele i kožni podmetači za čaše. Uzorke sam završio, nadam se da će proizvodi brzo zaživjeti.

Više informacija potražite na Facebook stranici GoRetro

Foto: Davor Pongračić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 13:28