ARHITEKTURA

U listopadu kreće drugo izdanje manifestacije Festival Open House Zagreb: ovo su lokacije koje će se obilaziti

Crkva svetog Blaža

 MARKO ERCEGOVIĆ

Krajem listopada, točnije od 18. do 20. listopada, očekuje nas drugi Festival Open House Zagreb. Prvo izdanje održano je u listopadu 2023. godine, tijekom kojeg je promovirano 35 atraktivnih objekata koji fizički i simbolički predstavljaju neke od najboljih arhitektonskih primjera Zagreba. Događanje je ponudilo nove vizure grada te osobne poglede na objekte iz različitih vremenskih epoha i različitih namjena, objekte čije su tajne tijekom Festivala bile razotkrivene.

U festivalska vođenja bila su uključena 42 arhitekta, povjesničara umjetnosti, konzervatora, knjižničara, antropologa, arhivista, dizajnera, kustosa, dva akademika i urbane sociologinje, dok je u realizaciji programa sudjelovalo 30 volontera, uglavnom studenata.

image
DRAŽEN KOKORIĆ
image

David Gabelica

DRAŽEN KOKORIĆ
image
DRAŽEN KOKORIĆ
image

Tomislava Blatnik

DRAŽEN KOKORIĆ

Uoči drugog izdanja OHZ-a, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali Dubravka Vrgoč, kreativna ravnateljica OHZ-a, prof. dr. Bojan Baletić, dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i predstavnik Savjetodavnog odbora OHZ-a, prof. dr. sc. Hildegard Auf-Franić, profesor emeritus na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Iva Mihoci, viša kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. i Tomislava Blatnik, izvršna ravnateljica OHZ-a, uz moderiranje novinarke i urednice Ivane Antunović Jović.

image

Dubravka Vrgoč

DRAŽEN KOKORIĆ
image

Zrinka Barišić Marenić, Bojan Baletić, Hildegard Auf-Franic i Vanja Ilić

DRAŽEN KOKORIĆ
image
DRAŽEN KOKORIĆ

"Festival je prošle godine uspio građane i turiste potaknuti na razmišljanje o vrijednostima grada i njihovoj ulozi u njegovom stvaranju te ih motivirati da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje", prisutne je na konferenciji podsjetila kreativna ravnateljica Festivala Open House Zagreb, Dubravka Vrgoč.

"Struka je apsolutno oduševljena i pokazala se iznimno zainteresirana za ovu manifestaciju uslijed potrebe da na neki način formira arhitektonsko nasljeđe i suvremena arhitektura pa i najrecentnije situacije koje su se otvorile ili se konstruiraju tako da vjerujem da će uvijek biti objekata vrijednih pažnje", rekao je dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić.

image

Bojan Baletić

DRAŽEN KOKORIĆ

Nastavljajući se na izniman uspjeh prvog Festivala Open House Zagreb, druga je festivalska sezona koncipirana oko nekoliko tematskih cjelina: Revitalizacija arhitektonskog nasljeđa, Viktor Kovačić i Urbane cjeline. Prva cjelina se nametnula realnom situacijom obnove mnogih zagrebačkih javnih i osobnih prostora, institucija i privatnih zgrada oštećenih tijekom dva potresa koji su godine 2020. devastirali grad.

Ta će tema upoznati građane sa specifičnim procesom obnove većinom baštinskih zgrada te u pojedinom primjerima i s obnovama koje nisu povezane s potresom, a posjetitelji će uz stručno vodstvo moći razgledati brojne prostore u gradu.

image

Zeleni paviljon

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Agronomski fakultet

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Crkva svetog Blaža

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Dežmanov prolaz

MARKO ERCEGOVIĆ

Tema "Viktor Kovačić" veže se uz dvije važne obljetnice: 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti velikoga hrvatskog arhitekta koji je proglašen i ocem moderne hrvatske arhitekture. Tema "Urbane cjeline" predstavit će neke od dijelova grada koji izazivaju veliku pažnju građana, poput Cvjetnog naselja i Grada mladih.

image

Euro Tower

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Grad mladih

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Jezuitski trg

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Kuća Kalina

MARKO ERCEGOVIĆ

U sklopu Festivala organizirat će se i tema pod nazivom "Susret s arhitektom" koja podrazumijeva razgovore s iznimno značajnim arhitektima koji su obilježili pojedine epohe: Hildegard Auf-Franić, Brankom Silađinom i Milanom Šoštarićem. "Želja nam je i ove godine tijekom nekoliko dana razotkriti naš grad iz onih vizura koje još nisu viđene niti su bile prepoznate u svakodnevnim itinererima naših građana." zaključuje Vrgoč.

image

Prirodoslovni muzej

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Stan Viktora Kovačića

MARKO ERCEGOVIĆ
image

Umjetnički paviljon

JAS-RAS
image

Zgrada u Zapruđu

MARKO ERCEGOVIĆ

Projekt se organizira u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba, a prepoznali su ga i podržali brojni sponzori. Prijave na posjet su obvezne preko web stranice festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 11:22