kišobrani za pet

Tko kaže da kiša mora biti dosadna, a mi mrzovoljni? Upoznajte Mirnu Deskar iz brenda KišoMir

Virovitičanka, 22-godišnja Mirna Deskar ručno oslikava velike kišobrane s ručkom, unoseći šarenilo i dozu pozitive u ove jesenske dane

Prije nešto više od tri godine, otprilike u ovo doba godine, kada je neprestano padala kiša, Mirna je odlučila da ne želi više oko sebe gledati loše raspoložene ljude kako žure s mrzovoljnim izrazima lica, jedva čekajući da padaline prestanu. Dojadili su joj i obični, jednobojni kišobrani koje su nosili. Jednostavno joj je sinula ideja o malo drugačijem kišobranu, koji će mamiti osmjeh na lice i razveseljavati prolaznike, bez obzira na to koliko kiša bila dosadna i depresivna.

- Sve je bilo potpuno spontano i neplanirano. Oduvijek sam željela osmisliti nešto svoje, kreativno i jedinstveno, što će veseliti druge oko mene, ali im u isto vrijeme biti i korisno - kaže 22-godišnja Mirna Deskar, prepričavajući kako je nakon nekoliko mjeseci razmišljanja i planiranja uz pomoć svoje najbolje prijateljice osmislila zabavni naziv kao spoj njena imena i riječi kiša te uz podršku najbližih uspješno pokrenula brend KišoMir.

MOTIV

Naime, Mirna ručno oslikava velike bijele i crne kišobrane s ručkom, pretvarajući ih u personalizirane modne dodatke. Tako se na njenim kišobranima mogu pronaći crteži cvijeća, kućnih ljubimaca, likova iz crtića i filmova, poznatih građevina, omiljeni citati, različiti simboli, inicijali, imena…

Kreativka Mirna Deskar obožava crtati otkada zna za sebe. Jednako tako voli i slikati, dekorirati...

- Najčešće u dogovoru s osobom za koju je KišoMir namijenjen prvo prikupljam ideje i u glavi stvaram 'mentalnu skicu', a ako je potrebno, izrađujem i pravu skicu na papiru. Zatim, ovisno o motivu, ponekad olovkom na kišobranu nacrtam nekoliko glavnih linija koje mi kasnije pomažu u organiziranju prostora. Zatim slijedi crtanje markerom i miješanje odgovarajućih boja te naposljetku oslikavanje i ukrašavanje motiva. Nakon što je sve gotovo, boje se suše 48 sati kako bi postale vodootporne - prepričava Mirna proces izrade, dodajući da joj je najzahtjevniji dio nezgodan položaj s pognutim leđima tijekom oslikavanja. Ponekad je, kaže, vrlo izazovno uklopiti sve željene motive na jedan kišobran, ali dosad se svaki pokušaj pokazao uspješnim. Barem ako je suditi po reakcijama.

Proizvodi brenda KišoMir prepoznatljivi su po crtežima cvijeća, ljubimaca, likova iz crtića i filmova, citata...

- Spektar boja i motiva na kišobranima je neograničen! Svaki je KišoMir potpuno jedinstven i unikatan te uvijek uključuje nešto novo - kaže Mirna, inače studentica 5. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija engleskog jezika i razredne nastave na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a paralelno pohađa i 2. godinu edukacije za Montessori pedagoga na Institutu u Zagrebu.

LIKOVNE RADIONICE

Osim ručno oslikanih kišobrana, izrađuje i unikatne, personalizirane čestitke za rođendane, vjenčanja, krstitke, krizme, prve pričesti, djevojačke... S obzirom na današnje digitalno doba, smatra da upravo čestitke posljednjih godina gube na popularnosti, a ona je jedna od onih koji čuvaju pune kutije starih papirića s porukama, čestitkama i fotografijama koje rado pregledava. Tako je i njena majka sačuvala sve njezine dječje crteže i različite rukotvorine.

- Sjećam se da su mi svi iz obitelji, a kasnije odgojiteljice u vrtiću i učiteljice često govorili da sam izuzetno kreativna, no ja donedavno zaista nisam primjećivala da se po tome toliko razlikujem od drugih. Već sam u vrtiću sudjelovala na likovnim radionicama, a istim sam putem nastavila i u osnovnoj školi, gdje se poticalo moju ljubav prema likovnom. Otkad znam za sebe obožavam crtati, slikati, dekorirati... To je nešto što me ispunjava. U osnovnoj sam školi čak i oslikala zidove sobe, a isto radim i danas, pa tako na zidovima mog stana svako malo osvane nešto novo - kaže ova Virovitičanka.

Više na Instagram profilu KišoMir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 23:30