Teatralne dekoracije za Noć vještica

Low cost ideje kako ukrasiti kutak u domu za popularni Halloween

U suradnji s osječkom dizajnericom Dijanom Kalić Velkovom donosimo vam low cost ideje kako ukrasiti kutak u domu za popularni Halloween.

Noć vještica definitivno nije nešto što je u Hrvatskoj u potpunosti oživjelo. No, popularni Halloween, tj. noć uoči blagdana Svih svetih (31. listopada), važna je stvar u mnogim svjetskim zemljama, prije svega u SAD-u, Irskoj, Kanadi, Puerto Ricu, Australiji i Novom Zelandu. Tijekom godina i pod utjecajem raznih filmova i interneta i mi smo se u našoj maloj zemlji počeli prepuštati čarima ovog blagdana. Ako ništa drugo, shvatili smo da je Noć vještica još jedan legitimni razlog za tulum, a ako smo za nešto spremni, to su definitivno tulumi do dugo u noć, zar ne? No jeste li se ikada zapitala kako je uopće došlo do blagdana Noći vještica?

Stari Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti (Samhainu). Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, mrtvi napuštaju svoje grobove, te nakratko opet dolaze na Zemlju i posjećuju svoje domove. Zbog toga su se živi, prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima, prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali veliku buku.

S dolaskom Rimljana noć mrtvih dobiva stalni datum, a te noći prema starom rimskom vjerovanju crni bog lova Samhain preuzima vlast nad svijetom, ubija srndaća (boga Sunca), a božicu vegetacije odvodi u podzemlje, gdje ona do proljeća bdije nad mirujućim sjemenkama, usnulim životinjama i dušama mrtvih.

Stingy Jack i sotona

U toj noći simbolično su se gasile sve vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući. Bundeva, najpopularniji simbol Noći vještica, tek je u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.

Kako bi postigli dojam mistike, poslužit će karte, maske, ispisani stihovi i crno-bijele fotografije

Priča o tome kako i zašto se na Noć vještica ukrašavaju bundeve vrlo je zanimljiva. Prema legendi postojao je čovjek zvan Stingy Jack, koji je uspio dva puta prevariti sotonu. Drugi put je uspio napraviti dogovor prema kojem nakon njegove smrti Jackovu dušu neće uzeti sotona. Međutim, nakon što je umro, Jack je otkrio da u raju nema mjesta za varalice poput njega pa je poslan u pakao. Ali vrag mu se htio osvetiti pa mu je zabranio ulazak u pakao te je Jack osuđen na vječno lutanje u tami između dva svijeta koristeći svijeću čije je svjetlo velikodušno zapalio vrag.

U suradnji s dizajnericom interijera Dijanom Kalić-Velkovom iz Osijeka, inače autoricom bloga Bells and Feathers (bellsandfeathers.com), u ovom broju Nekretnina donosimo vam ideje kako urediti dom za Noć vještica, a pritom ne potrošiti puno novca. Dijani je Noć vještica, kaže, omiljeni poganski blagdan uoči kojeg svake godine izrađuje neke fora stvari i scene, a ove godine odlučila se za otmjene, pomalo teatralne dekoracije.

Skupljanje rekvizita

– Skupljanje rekvizita i ideja za projekte je proces koji nikad ne staje i koji me uvijek iznimno veseli. Glavna misao bila je uz pomoć motiva koji se obično vežu za jesen, Noć vještica ili općenito za nešto opskurno i okultno vizualno ispričati fragmente nekoliko neobičnih, tajanstvenih priča. Nabavila sam bundeve raznih vrsta, boja i dimenzija kako bi mi bilo što jednostavnije uklopiti ih u stylinge koje sam zamislila.

Jednu od bundeva ukrasila sam zakovicama, a na drugoj sam crnim markerom ispisala stihove pjesme “Utjeha kose” A. G. Matoša. Isto tako, za ovaj “morbidni” dekor uokvirila sam stare, crno-bijele fotografije koje sam sačuvala iz arhiva svojih baka i djedova. Izgled sam zaokružila nezaobilaznim venecijanskim maskama te prozirnim bocama koje sam iskoristila kao svijećnjake – govori dizajnerica interijera Dijana. Pogledajte rezultat i inspirirajte se za svoje Halloween “uradi sam” projekte!

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 20:08