Bezvremenski terrazzo

Tamnocrveno-smeđi pod stariji od 150 godina u kući na Lošinju

U Villi Macaklin na  Lošinju pronašli smo savršen primjer bezvremenosti terrazza koji  osim dugog vijeka svjedoči i kvaliteti izrade zbog besprijekornog stanja u kojem se trenutno nalazi

Villa Macaklin, koja se nalazi u Zlatnoj uvali na Lošinju, u svom interijeru krije predivan terrazzo pod. Vlasnici, bračni par iz Zagreba, pričaju nam kako su kuću kupili kao gotovu i s njom su naslijedili terrazzo pod koji nije mijenjan tijekom stoljeća.

Villa Macaklin

- Na rubovima je patina, to je ovaj dio koji nije terrazzo, tamnocrveno- smeđi - kažu vlasnici i dodaju kako je nedavno na njihova vrata pokucala novinarka poznatog svjetskog magazina Art Decoration. Oduševila se, otkrivaju vlasnici, cjelokupnim interijerom, a posebno je njezinu pažnju privukao upravo terrazzo pod u dnevnom boravku za koji je rekla da je sigurno enormno skup te, prema njezinu mišljenju, jedan od bolje očuvanih koje je vidjela, a vidjela ih je mnogo po Italiji i Francuskoj.

Villa Macaklin

- Ta novinarka tvrdi da je ovaj terrazzo prema njezinoj pretpostavci stariji od 300 godina, no naši su restauratori rekli više od 150 godina. Kako god bilo, nikada ga nećemo promijeniti jer ga naši gosti, koji borave u Villi Macaklin, jako cijene - kažu vlasnici.

Foto: Marin Dražančić, Villa Macaklin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 08:17