Korak po korak

Stare cigle oko vašeg doma pravo su blago: 10 genijalnih video projekata od cigli za vaš životni prostor i vrt

 SHUTTERSTOCK/

Cigle su snažan građevinski materijal koji često imamo viška nakon projekta izgradnje kuća. Srećom, postoji mnoštvo kreativnih i praktičnih načina za prenamjenu neiskorištenih cigli u vašem domu i vrtu. Ako vam nisu ostale cigle iz vlastitog kućnog projekta, vjerojatno ćete ih pronaći kod susjeda ili na gradilištu. A također ih prodaju i poklanjaju ljudi putem internetskih platformi poput Facebook Marketplacea.

image
/SHUTTERSTOCK

Snaga i izdržljivost opeke dolazi od procesa pečenja, koji čestice gline povezuje na iznimno visokoj temperaturi kako bi se stvorila njezina struktura. Od opločnika i opeke s jezgrom do vatrootporne i klinaste opeke, ovaj pristupačan i izdržljiv građevinski materijal ima mnoge potencijalne primjene — ne samo za izgradnju zidova. Bilo da se radi o laganom umjetničkom pothvatu za djecu ili o građevinskom projektu za početnike, nastavite čitati kako biste saznali kako sve možete iskoristiti cigle za vaš dom i dvorište.

1. Izgradite ložište u dvorištu

Upotrijebite ostatke cigle da napravite jednostavno ložište u svom dvorištu. Položite opeke u kružni oblik i nastavite graditi po obodu dok ne dobijete cilindrični zid na odgovarajućoj visini. Dok slažete cigle, pazite da ostavite male praznine koje dopuštaju protok kisika u jamu kako bi vaša vatra bolje gorila. Ovaj DIY najbolje je napraviti ako imate viška vatrootporne opeke za dimnjak ili kamin. One će osigurati dugotrajnost i sigurnost, tako da možete godinama uživati ​​u pečenom povrću i hrenovkama iz udobnosti vlastitog dvorišta.

2. Napravite pećnicu za pizzu visokih performansi

Koristeći stare cigle i dvije velike ravne ploče iz trgovine, možete napraviti peć za pizzu na drva u svom dvorištu. Temelj pećnice važan je za njezinu učinkovitost, stoga postavite podlogu od šljunka ili građevinskog pijeska i koristite libelu kako biste osigurali da je ravna. Zatim složite cigle kako biste stvorili čvrstu građevinu i ventilirani poklopac za pećnicu.

3. Napravite policu za vrtni alat

Iskoristite stare cigle kako biste napravili policu koja će vam služiti kao stalak za biljke, spremište za vrtlarski alat i još mnogo toga. Započnite tako što ćete izgraditi dvije baze za police visoke nekoliko cigli, položite drvene daske preko njih, a zatim te daske stavite u sendvič s više cigli. Zatim ponovite postupak s drugim nizom drvenih dasaka kako biste stvorili dvije police. Da bi projekt bio stabilniji, spojite te daske vijcima. Ili koristite šire drvene daske za police.

@denalusardi A project that makes my husband happy. #free Repurposing old bricks that have been sitting around . #spendingnomoney #stayingonbudget #paintingasign #desert #wondervalley #futureairbnb #homesteadremodel #repurposing @desertowlhouse @thefarpost ♬ Funk Rave - Don´t Let Me Down 140 Bpm - kirtap

4. Dizajnirajte natpise za vaš dom ili vrt

Ovaj projekt koristi stare cigle za izradu natpisa uz pomoć boje u spreju i šablona. Dodajte jedno slovo ili broj svakoj cigle,a zatim poravnajte slijed kako biste dobili željeni natpis. Ovaj DIY nevjerojatno je prilagodljiv i može se koristiti za izradu svega, od kućnih brojeva koji gledaju na ulicu do imena vaše obitelji u dvorištu. Ili budite kreativni napišite cijeli citat koji će vas inspirirati u vrtu.

@oldtownhome Laid this small path using old bricks I had an $20 in sand. #gardenproject #brickpavers #salvage #brickwalkway #diy ♬ As It Was - Harry Styles

5. Napravite vrtnu stazu od opeke

Prvo uz pomoć lopate iskopajte stazu dovoljno duboku da stane cigla i pospite pijesak za izravnavanje po površini kako biste osigurali da se staza s vremenom ne pomakne. Položite svoje stare cigle u prostor koji ste iskopali u zbijenoj formaciji. Ako imate dovoljno vremena, pokušajte eksperimentirati s različitim konfiguracijama cigle, poput uzorka riblje kosti, kako biste svojoj stazi dali osobni stil.

@foggysunrise We are not pros at all so this was just for fun! I ended up adding a lot more soil at the end 😅 Also I promise I actually helped Calvin buuut someone had to document the process 🤷‍♀️ #garden #diyproject #homegarden #vegetablegarden #urbanhomestead ♬ Aesthetic - Tollan Kim

6. Dizajnirajte povišenu vrtnu gredicu kako biste oživjeli svoj vrt

Prvo, iskopajte zemlju u dimenziji gredica. Zatim upotrijebite pijesak za izravnavanje kao podlogu za zidove od opeke i nakon što postavite prvi sloj opeke, povežite sve betonom. Napunite sredinu gredice zemljom i imat ćete mjesto za posaditi sve što vam srce poželi — od trajnica do krumpira!

7. Izradite ukrasnu vrtnu knjižnicu

Ovaj DIY je za sve koji vole čitati u vrtu. Sprejom obojite cigle u bijelo kako biste stvorili izgled stranica i služili kao osnova za vaše naslovnice i umjetnine uveza. Dodajte detalje na korice i uveze (zavirite u svoje omiljene knjige za referencu) i upotrijebite crni marker ili tanki kist da definirate stranice na ostalim rubovima. Rasporedite svoje nove "knjige" tako da sastavite cijelu dekorativnu knjižnicu na otvorenom u svom omiljenom kutku za čitanje u dvorištu. Možete čak staviti neke na svoju DIY vrtnu policu!

8. Napravite kupku za ptice

Uzmite četiri cigle i rasporedite ih u kvadrat kako biste stvorili savršenu podlogu za kupku za ptice. Ova specifična DIY uputa u videu preporučuje korištenje plastičnog poklopca za posudu i kamenčića koji će služiti kao kupka koja će ležati na vrhu cigli. Međutim, možete se odlučiti za veliki tanjurić za lonce od terakote za prirodniji izgled. Osim toga, ako imate više cigli pri ruci, možete sagraditi više postolja na kojima će se odmarati.

9. Uzgojite bogati vrt začinskog bilja

Ovo je savršen projekt za sve koji vole vrtlarstvo i permakulturni dizajn. Upotrijebite cigle kako biste složili uzlazni spiralni zid, zatim napunite spiralu zemljom i imat ćete mjesto za uzgoj bilja koje zahtijeva različite razine sunca i vlage. Struktura spirale koja je viša u središtu znači da će voda teći prema dolje prema nižim dijelovima, zbog gravitacije. Dakle, začinsko bilje koje zahtijeva manje vlage, poput majčine dušice i ružmarina, treba posaditi pri vrhu, dok bilje koje voli vlagu, poput metvice i peršina, treba postaviti prema dnu.

10. Okružite svoje vrtne gredice prekrasnim rubovima od cigle

Ovo je još jedan projekt koji zahtijeva malo više rada, ali će poboljšati izgled vašeg dvorišta. Upotrijebite nekoliko cigli da odredite dimenzije željenog vrtnog ruba. Zatim iskopajte zemlju dubine cigle oko perimetra vaše vrtne gredice, stavite sloj pijeska za izravnavanje i upotrijebite svoje cigle da ispunite iskopani prostor, stvarajući prekrasan rub. Također možete pokušati postaviti cigle u različitim smjerovima kako biste dobili zanimljiv stil rubova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 06:36