PROFIL

SPOJ UMJETNOSTI I 3D TEHNOLOGIJE Upoznajte domaći studio ZIXY for 3D art

Leptir-mašna koja se “instalira” na gumb i ogrlica s motivom leptira

Tehnologija 3D ispisa svakako nije nešto novo, ali nam je još daleko. Tako barem izgleda kad se osvrnete oko sebe, o tome se priča, ponegdje piše, ali konkretne stvari uglavnom nisu vidljive i rezervirane su samo za usku stručnu skupinu.

Manje je poznato da je tehnologija 3D printa počela ulaziti u sve slojeve našeg društva, a najviše plijeni pozornost susret te tehnologije i umjetnosti, dizajna i arhitekture. Takvo nešto nije strano ni kod nas, navratili smo u zapadni dio Zagreba do klastera 3D grupa i susreli se s akademskim kiparom Leom Vukelićem i njegovom suradnicom i projekt-menadžericom Laticom Mladinom da bismo razgovarali o tome što se u Hrvatskoj događa kad se spoje 3D tehnologija, umjetnost i dizajn. Naime, Leo i Latica vode studio pod nazivom ZIXY for 3D art čije ime govori sve.

Javnosti su se prvi put predstavili prošle godine na Artomatu, kada su predstavili svoje proizvode. Oduševili su kupce

- 3D grupa započela je svoju priču prije 15-ak godina. Bavili su se industrijskim primjenom 3D tehnologija, ZIXY je došao kao ideja koja je nadgradnja na to kako bi se 3D printanje i sve te tehnologije mogle primijeniti u kreativnim industrijama i dizajnu - objašnjava Latica, a Leo se nadovezuje pokušavajući nam približiti što je zapravo njihov cilj: - Pokušavamo kreirati mjesto koje je eksperimentalnog tipa, istražujemo što se s novom tehnologijom može i u umjetničkom smislu i u uporabnom te pokušavamo kreirati zanimljive predmete. Ulazimo u tu paradigmu da se printa nešto što se ne može dobiti drugom tehnologijom.

Dio kreacije ide u smjeru da se napravi nešto što se ne može proizvesti klasičnom obradom plastike ili bilo čega drugog

Zasad su odlučili predstaviti dva proizvoda: leptir mašnu koja se “instalira” na gumb i ogrlicu s motivom leptira u četiri modela.

- Konkretno, tu je riječ o tri različite tehnologije. Jedan dio kreacije ide u tom smjeru da napravimo nešto što se ne može proizvesti klasičnom obradom. Jedni modeli rađeni su od filamenta, drugi od praha. Meni se učinilo da je leptir izvrstan motiv, kojim ću moći demonstrirati lakoću te prikazati samu tehnologiju - objašnjava Leo.

S leptir mašnom slična je priča, ali išlo se i u eksperiment s bojama. Ove proizvode zasad možete nabaviti na Facebook stranici brenda ZIXY for 3D art. Također su nas zamolili da uputimo poziv svim mladim umjetnicima, dizajnerima, kreativcima da im se pridruže: - Mi smo spremni i otvoreni za suradnju. ZIXY for 3D art je platforma za povezivanje krativnosti i tehnologije. Htjeli bismo povezivati umjetnike i nove tehnologije, želimo prenijeti svoje znanje - ističe Latica.

Foto: Biljana Bilvajs/Hanza Media, ZIXY for 3D art

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 03:55