DOBRE GRANICE

Saznajte kako efikasno i stilski pregraditi prostor i stvoriti više različitih zona

 LEE GLADMAN PHOTOGRAPHY LTD/B&Q
Nije bitno radi li se o malom prostoru kojemu želite dati više namjena ili samo želite intiman kutak za sebe

Dobrom podjelom prostora možete zapravo dobiti više prostora i puno bolji raspored. Nije bitno radi li se samo o maloj garsonijeri za koju želite da sadrži više različitih zona ili samo čeznete za svojim intimnim kutkom u domu. Osim što je dijeljenje prostora na zone izrazito funkcionalan postupak, on može u donijeti jedan potpuno novi i poseban stil u vaš dom. Istražili smo kako sve možete napraviti i urediti zone u vašem domu.

image
Furniture Village

Police

Vrlo jednostavna ideja, a ujedno i poprilično zgodna, je razdavanje prostorije uz samo samostojećih polica za knjige ili ormarića. Zahvaljujući takvom načinu pregrađivanja možete dobiti u potpunosti intimni prostor, a također ovisno o tome kakve i koliko polica stavite možete napraviti zasebne zone u sobi.
Potrebno je, naravno, pažljivo razmotriti koji namještaj je u sobi i koje boje prevladavaju tako da možete napraviti pravi odabir pregrade. Prevelik kontrast između zona može stvoriti suprotan učinak i vizualno smanjiti prostor, zato se držite jedne boje u više tonova, te sa suptilnim naglascima odvojite zone jednu od druge.

image
Ikea


Sobne pregrade

Još jedan vrlo brz i jednostavan način pregrađivanja prostora košta svega 899,00 kuna i može se pronaći u Ikei, a to su samostojeće podne pregrade sačinjene od drva i plastike. Osim što se vrlo lako održavaju i imaju jako malu težinu pa ih lako možete premještati kako vam dođe, izgledaju jako lijepo u prostoru i u sebi nosi jednu dozu romantike.

image
Spaceslide


Staklene pregrade

Kada su u pitanju staklene pregrade to je nešto za što ćete morati izdvojiti veću svotu novaca, ali pomoću njih možete u potpunosti odvojiti jedan prostor od drugoga i dobiti potpuno novu zonu u kojoj možete uživati u miru jer one također imaju zvučnu izolaciju. Kod odabira staklenih pregrada idite na one koje se lako postavljaju i skidaju tako da u bilo kojem trenutku možete prostor, ako želite, vratiti u prvotno stanje.

image
HIKESTERSON/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tepisi

Ako pak ne želite postavljati nikakve pregrade, ali svejedno želite stvoriti različite zone u svome prostoru vrlo jednostavan način da to učinite su tepisi. Naprimjer, položite različite tepihe u dnevni boravak i blagovaonicu kako biste razgraničili prostor. Koristite svakako različite boje, uzorke i teksture, ali tražite tepihe koji se prilagođavaju namještaju tako da nove zone budu kompletirane dosljedno.
Važno je dobro paziti na veličinu tepiha. Odlučite gdje želite granicu svake zone i pobrinite se da se vaš tepih ne proteže dalje od toga. U blagovaonici bi tepih trebao biti dovoljno velik da i stolice mogu stati na njega.

image
Ikea


Zavjese

Zavjese se brzo i lako postavljaju, a uz to su i povoljna opcija, omogućujući vam da sakrijete i zaštitite određena područja u domu. Ovi su separatori soba savršeni za zoniranje rasporeda otvorenog plana ili kompaktnih prostora, a vašem prostoru mogu dodati prijeko potrebnu boju i teksturu.
Zavjesom biste mogli odvojiti svoj radni prostor od spavaće sobe, omogućujući vam da na kraju radnog dana sakrijete svoj radni prostor. Sve što vam treba je šipka za zavjese i naravno, dojmljive zavjese.

image
SISOJE/GETTY IMAGES


Kuhinjski otok

Kuhinjski otok savršen je način za odvajanje 'radnog' dijela kuhinje od područja blagovaonice ili prostora za druženje. Otok ne samo da pruža središnju žarišnu točku u sobi, već služi i u korisne svrhe, pružajući određeno mjesto za neformalne objede, radni prostor, kulinarsku stanicu i spremište, a i izgledaju fantastično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 15:43