MEĐUNARODNI SAJAM

Pristupačni stanovi za život i dalje su vruća tema u svijetu

 Adriano Požarić
Dojmove i aktualnosti s najznačajnijeg sajma nekretnina i investicija prenio nam je Adriano Požarić, organizator Adriatic Expoa

Najznačajniji međunarodni sajam nekretnina i investicija stambenog, uredskog, logističkog i turističkog sektora, MIPIM, održan nedavno u Cannesu, privukao je više od 30.000 sudionika. Sajam je, među ostalim, posjetio i Adriano Požarić, urednik časopisa Turizam info i organizator regionalnog sajma nekretnina Adriatic Expo, te s nama podijelio svoje dojmove.

Plavo-žuti štandovi

- Ovo je prvi MIPIM nakon pauze od 2019. godine i mnogi kažu da je bitno drugačiji. Prva razlika koja se primjećuje je izostanak ruskih invesitora i developera kojima je upravo Cannes bio mjesto prikazivanja kako moći u projektima i investicijama, tako i pravi show-off na kojem su se pojavljivali s megajahtama na kojima su priređivali sastanke, prezentacije, ali i druženja i zabave. Budući da je zabranjen nastup svim ruskim tvrtkama i predstavnicima, organizator je oslikavanjem praznih štandova u ukrajinsku plavo-žutu boju iskazao na jedan način i emocije u ovom vrlo često ‘bezosjećajnom‘ biznisu - opisao je Požarić.

image
Adriano Požarić

Najvažnija boja ovogodišnjeg izdanja MIPIM-a ipak je bila zelena.

- Ne kao neka posebna nijansa, već kao smjer razmišljanja u gradnji i održivosti objekata. Na mnogim predavanjima i prezentacijama govorilo se o cilju da industrija nekretnina treba postići net-zero carbon za sve novogradnje najkasnije do 2050. godine. Cilj koji će u ovom trenutku s postojećim tehnologijama biti teško dostižan - rekao je.

Na mnogim predavanjima i prezentacijama govorilo se o ambicioznom cilju postizanja net-zero carbon za sve novogradnje najkasnije do 2050. godine, a istaknut je i značajan porast potražnje za objektima zelene gradnje, dok sama ponuda ne zadovoljava ni trećinu potražnje

S druge strane, dodao je, većina sudionika istaknula je značajan porast potražnje za objektima zelene gradnje, dok sama ponuda ne zadovoljava ni trećinu potražnje. U skladu s time i cijene nekretnina i investicija su započele sa sve većom razlikom u postizanju cijena između kategorija energetske održivosti.

Uključivanje građana

- Upravitelji nekretninama u posljednjih nekoliko godina snažnije implementiraju nove tehnologije, mjerne uređaje i cijeli Internet of Things s detaljnom analizom kako bi postizali optimalne troškove, investicije i povrat uloženog. Očekuje se još i veća digitalna transformacija u godinama koje su pred nama - dodao je.

image
Adriano Požarić

Također, tema koja se nametnula kao velika promjena je kvalitetnije i bolje uključivanje samih građana u planiranje razvoja i izgradnje gradova, dok najznačajniji konzultanti budućnost investicija i razvoja vide u suradnji između privatnog sektora, centralne i lokalne vlasti i uprave, kao i priliku za iskazivanje snage nekretninskog sektora, njihov pozitivan utjecaj na okoliš i zajednicu. Pristupačni stanovi za život i dalje su vruća tema u cijelome svijetu.

- Povećana potražnja još uvijek nije zadovoljena ponudom. Prije svega, tu se misli na ponudu komfornog i povoljnog stanovanja za nove generacije koje dolaze, a koja je u skladu s poslovnim, društvenim i sociološkim destinacijama - rekao je Požarić. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:47