PUN POGODAK

Odaberite dar za useljenje koji neće razočarati domaćine! Donosimo i top listu najgorih darova (da ne zeznete stvar)

 VADYM DROBOT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Svi volimo proslave, zar ne? Prijatelji, dobra glazba, super atmosfera... Sve bi bilo savršeno samo da nema jedne stvari: odabira prigodnog dara. Neke su prigode jednostavne: recimo, nećete pogriješiti ako prijatelju koji je prešao tridesetu za rođendan kupite bocu dobrog vina. Neke druge su malo kompliciranije... Recimo, što kupiti kao dar za useljenje?

Kad vas pozovu na proslavu useljenja, novi stanari (vaši prijatelji ili rođaci) žele obilježiti novo poglavlje u svom životu i proslaviti taj trenutak s vama. Vjerojatno vam neće zamjeriti pojavite li se bez dara, ali sigurno će im biti drago odaberete li koristan dar. Koji će ih podsjetiti na vas svaki puta kad ga budu koristili.

image
HENRY ARDEN/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Odabrati dar koji će biti koristan i svidjeti se osobi kojoj ste ga namijenili ne mora biti kompliciran zadatak. Naravno, uz uvjet da ste obratili pozornost i saznali što se toj osobi sviđa ili što će joj biti korisno. Dar ne mora biti skup da bi izazvao oduševljenje - naime, ne idete na svadbu, već na proslavu useljenja.

Da biste odabrali dobar dar, nemojte nagađati što osoba voli. Ako niste sigurni, konzultirajte se s ostalim uzvanicima - što je zgodno i zbog toga da ne donesete iste darove. U svakom slučaju, evo nekoliko darova koji uvijek izmame osmijeh na lice; odaberete li bilo koji, male su šanse da ćete pogriješiti.

image
OLEKSANDR LATKUN/IMAGEBROKER/PROFIMEDIA

Proslavite u velikom stilu

Idete na zabavu, stoga nije loša ideja ponijeti "pogonsko gorivo" za podizanje atmosfere. Butelja-dvije dobrog vina ili karton zanimljivog craft piva uvijek će naići na odobravanje. Već je i to u redu dar, ali dobit ćete ekstra bodove sparite li ga s lijepim dekanterom ili setom vinskih ili čaša za pivo.

Ako osoba koja slavi nije oduševljena alkoholom, pronađite par dizajnerskih šalica za čaj i poklonite joj ih uz prigodnu košaru raznih vrsta finih čajeva. Isto možete napraviti i s kavom (preporučujemo neuobičajenije kave s aromom), ako je osoba kojoj je dar namijenjen kavoljubac.

image
TATSIANA KLIMIANKOVA/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Pretvorite stambeni u prostor za opuštanje

Biljke imaju posebnu moć: sposobne su oživjeti svaku prostoriju. Lijepa monstera idealna je za dnevnu sobu, a i jednostavna je za održavanje. Razgranati fikus također će sterilni novi prostor učiniti pitomijim i ljepšim za život. Biljke svi vole, ali birajte one jednostavnije za održavanje - osim ako znate da domaćica ili domaćin s biljkama već imaju iskustva .

Također, biljka možda nije idealan dar ako vlasnici stana imaju malu djecu ili kućne ljubimce koji bi se malo "poigrali" sa zelenom pridošlicom. Onda ipak igrajte na sigurno i birajte nešto s donjeg popisa...

image
ALEJANDRO BERNAL/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Zaigrajte se s prijateljima

Novi stanovlasnici organiziraju zabavu, stoga je velika vjerojatnost da je riječ o društvenim tipovima. Imajući to na umu, najbolji dar za njih mogao bi biti sljedeći izgovor za ponovno okupljanje prijatelja - društvena igra. Danas je u ponudi toliko društvenih igara, sve jedna originalnija od druge, i nikad ih ne možete imati previše.

Od klasika poput Rizika ili Monopolija pa do novijih naslova, društvene igre ne pružaju samo dobru zabavu, već pomažu i probiti led kad se u društvu nađu novi članovi. Ili, ako je na zabavi više ljudi koji se međusobno ne poznaju, društvene će im igre pomoći da se brže (i bolje) upoznaju.

image
IGOR KARDASOV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nešto novo u kuhinji uvijek dobro dođe

Istraživanja su pokazala da je kuhinja srce svakog doma. Ondje se tijekom dana najviše toga događa, stoga je dar koji će završiti u kuhinji uvijek dobra ideja. Tave, daske za rezanje, tanjuri za posluživanje i podmetači, mali kućanski aparati - mogućnosti su brojne. Razmislite i o woku ili kuhalu za sous vide, dobar izbor za naprednije.

Vrsta zabave useljenja također vam može dati naslutiti što novi vlasnici vole u kuhinji. Na primjer, ako se radi o popodnevnoj zabavi s roštiljem, zašto ne biste ponijeli personaliziranu pregaču ili set za roštiljanje?

image
KITTIPONG JIRASUKHANONT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Pobrinite se za njihovu sigurnost

Iako je sigurnosna kamera promišljen dar, opasnost ne dolazi samo od vidljivih prijetnji. Kućni sigurnosni sustavi pomažu u otkrivanju curenja ugljičnog monoksida, pojave dima ili curenja vode. Služe i kao sigurnosni alarmi, sa svjetlosnom i detekcijom kretanja.

Ostavljaju li novi vlasnici kućnog ljubimca u stanu, unutarnja kamera pratit će ga dok su na poslu. Na tržištu je puno kvalitetnih rješenja koja omogućuju nadzor stana iz aplikacije, a jednostavna su i ne zahtijevaju rastezanje žica kroz zidove.

POPIS ZA OTPIS: LISTA 5 NAJGORIH DAROVA ZA USELJENJE

1. Kućni ljubimac

Da, znate da je vaša prijateljica kao klinka željela psića. Ali ona je sad odrasla. I ima supruga. Koji je alergičan na pse. I upravo su se uselili u mali stan. I 10 sati dnevno su na poslu. Niste razmislili niti o jednoj od tih činjenica prije nego ste se pojavili pred njihovim vratima i uzviknuli "Iznenađenje!", zar ne?

2. Jeftine mirisne svijeće

Ništa ne govori "Ja sam najgore biće na svijetu koje je zaboravilo nešto kupiti prijateljima za useljenje, stoga sam na brzaka skočio u kvartovsku trafiku po poklon" bolje od nekoliko sićušnih mirisnih svijeća u plastičnoj vrećici. Ako baš moraju biti mirisne svijeće, žrtvujte još 25 centi za one malo veće...

3. Šaran koja pjeva (kao zidni "ukras")

Pjevajuća riba samo je jedan u nizu divnih darova koji su smiješni samo onima koji ih daruju. Ok, znamo, u društvu ste poznati po smislu za humor (vi bar tako mislite), ali ovo je prigoda da darujete nešto PRIJATELJIMA, a ne SEBI. U suprotnom, (kiseli) osmijeh koji ćete izmamiti svojim darom neće dugo trajati.

4. Oprema (i sredstva) za čišćenje

"Svakom treba set četki i tekućina za čišćenje, tog nikad dosta", mislite u sebi dok praznite police lokalne trgovine sredstvima za čišćenje. Naravno da treba, ali ne ovom prigodom. Prijatelje želite darivati nečim praktičnim, ali ne baš nečim što će (doslovno) izliti u zahodsku školjku. "A otirač za noge?" Uf... u redu, samo da nije s "duhovitom" porukom.

5. Umjetničko djelo (s Hrelića)

Pogled na vas dok držite zamotanu sliku ogromnih dimenzija u očima novih vlasnika stana izazvat će užas jednak puknuću kanalizacijske cijevi u stanu iznad. Jer - kako objasniti - ukusi su različiti, a ono što se sviđa vama ne mora se sviđati i ljudima kojima poklanjate neko "umjetničko djelo". Ali jeleni na pojilu u jutarnjoj magli su vam baš lijepi? Onda ih objesite u svojoj dnevnoj sobi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 14:54