U ŠOPING BEZ NOVČANIKA

Ne trošite novac na sezonske ukrase: dizajnerica otkriva kako besplatno udahnuti domu sezonski duh

Detaljima mijenjajte sliku svog životnog prostora

 KAMRUL ISLAM/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Svaka sezona donosi svoje radosti, kako na otvorenom, tako i u naše domove. Ukrašavanje stambenog prostora jedna je od malih životnih radosti, ali nemamo svi prostora, vremena i/li novca svakih nekoliko mjeseci mijenjati dekor. Novinarka Rebecca Wright Brown je za portal Family Handyman razgovarala s Ksenyom Malinom iz newyorškog studija za dizajn interijera Time & Place Interiors kako bi saznala kako urediti dom u skladu sa sezonom, koristeći minimalna odstupanja od jedinstvenog dizajna prostora. I pritom potrošiti minimalnu količinu novca.

Unesite prirodu u svoj životni prostor

image

Zanimljiva grana, češer ili list unijet će sezonski duh u vaš stan

MARINA MOSKALYUK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

‘Organski elementi iz okoliša pomoći će vam da kreirate lijep prirodni dekor koji može ‘preživjeti‘ od početka jeseni sve do božićnih blagdana", savjetuje Malina. Ako se želite inspirirati, odvojite vrijeme za šetnju ili odlazak u kvartovski park. Obratite pozornost na grane, lišće, češere i slične detalje. ‘Skupite nekoliko kestena iz parka i postavite ih u ukrasnu zdjelu na svom stoliću za kavu; ili uberite granu zanimljivog oblika i stavite je u keramičku posudu na komodi‘, predlaže dizajnerica. ‘Želite li poseban blagdanski dekor, poredajte nekoliko borovih grana na zanimljivu tkaninu i postavite ih u kut doma‘.

Neka sva čula uživaju

image

Bez obzira na godišnje doba, svijeće uvijek izgledaju (i mirišu) dobro

DAVID IZQUIERDO ROGER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Svijeće ne zauzimaju puno prostora, a dolaze u raznim bojama i različito mirišu. Iskoristite ih kako biste obogatili dekor i dodali mu dozu luksuza. Malina za sezonu jesen/zima predlaže mirise crnogorice i začina, a za proljetne i ljetne mjesece u prvi plan ističe mirise pačulija, bergamota ili eukaliptusa.

Boja svijeća također može naznačiti o kojoj se sezoni tijekom godine radi. Kombinacija crvenih i zelenih svijeća podsjeća na božićne blagdane, ali zimske mjesece može te dopuniti i bijelim (za hladnije) i svjetloplavih svijeća (za manje hladne zimske mjesece).

Ali ne zaboravite na sigurnost: Malina preporučuje da palite samo svijeće od sojinog ili pčelinjeg voska. ‘Svijeće izrađene od parafinskog ulja ispuštaju kancerogene spojeve. Izloženost tim spojevima može uzrokovati glavobolje, iritacije nosa i grla ili poremećaj rada jetre i bubrega. Svijeće od pčelinjeg, sojinog ili kokosovog voska zdravija su alternativa.‘

Iskoristite sve prednosti tekstila

image

Zimi će raznobojne meke dekice dobro izgledati, ali će vas i ugrijati

YEVHEN ROSHCHYN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Tekstili su još jedan dobar način da svoj prostor učinite ugodnim i sezonski ‘pogođenim‘. Ne samo da vam omogućuju da unesete različite boje, uzorke i teksture u svoj prostor, objašnjava Malina, već se ‘one mogu koristiti kako biste kreirali specifičnu atmosferu određenog godišnjeg doba‘.

Malina tako predlaže da zimi rasporedite u prostoru nekoliko deka od mohera ili alpake, dok biste ljeti mogli tople deke zamijeniti prekrivačima od frotira, ugodnih na dodir.

Pametno birajte boje

image

Zemljani tonovi idealni su tijekom jeseni i zime

TIAM SEONG YEW/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Bilo da je riječ o svijećama ili jastucima, izbor boja može učiniti vaš dekor bezvremenskim ili vremenski ograničenim. Malinini savjeti o bojama svijeća mogu se primijeniti i na ostatak vašeg dekora: narančasta i crna izgledat će prigodno tijekom listopada, ali će već u studenome postati malo naporne. Stoga birajte neutralnije boje za veći dio prostora; zemljani će vas tonovi dobro poslužiti tijekom jeseni i zime.

Ograničite broj sezonskih ukrasa

image

Detaljima ukažite na to koja je sezona u tijeku

MAREK TYCZYńSKI/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Vaš dom ne mora izgledati poput sezonskog oglasa za lokalni trgovački centar, pretrpan detaljima specifičnim za neki praznik ili blagdane. Bolja je odluka smanjiti broj detalja, ali pritom se odlučiti za konkretnije stvari.

Tako nećete svakih nekoliko mjeseci mijenjati sve ukrase po kući, dovoljno će biti zamijeniti nekoliko predmeta. Dakle, postavite samo neki predmet koji će privlačiti poglede ili prigodno šarene jastučiće, ali neka ostali ukrasi budu blagdanski neutralni - samo će tako istaknuti komadi zaista ‘iskočiti‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 07:35