DOBAR POSAO

Marko dnevno zaradi po 150 eura; sve što mu treba za posao je stara plastična kanta

Ilustracija

 UNAI HUIZI/IMAGEBROKER/PROFIMEDIA

Pronaći posao koji bi dodatno popunio kućni budžet nije lako. Današnji tempo života je ubrzan, sve su nam češće 24 sata premalo da u njih ‘stisnemo‘ sve dnevne obveze, od posla, vođenja kućanstva, druženja s obitelji i prijateljima, odmora, praćenja serija i raznih programa, da ne pričamo i o obaveznih 8 sati sna...

Prilika za zaradu ‘sa strane‘, koja bi nam omogućila da poneki euro ostavimo i za ‘crne dane‘, danas je sve manje; stoga, kad nam se takva prilika pruži, treba je odmah iskoristiti. A u jesen se takva prilika pruža svim poznavateljima gljiva: naravno, ako imate sve potrebne dozvole, možete branjem i prodajom gljiva lijepo zaraditi.

Jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih vrsta gljiva su vrganji, prepoznatljivi su po širokom i mesnatom smeđem klobuku te svjetlijoj stapci. Odličan su dodatak juhama, varivima i gulašima od divljači, a mogu biti posluženi i kao prilog. Vrganjima najviše odgovara vlažno, umjereno toplo vrijeme, stoga je jesen idealno vrijeme za odlazak u skupljanje.

Cijena vrganja na hrvatskim tržnicama dostigla je 20 eura po kilogramu, što je dobar poticaj za zaputiti se u šumu - kao što već godinama čini Marko Jurešić iz Busovače. Prema tekstu portala ZagrebInfo, Marko se skupljanjem gljiva bavi od malena. Njegova je obitelj prodavala borovnice, jagode, kupine i gljive, čega se on sjeća još iz djetinjstva.

image

Ilustracija

EBERHARD THONFELD/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Jurešić najviše zaradi baš od prodaje vrganja. Kaže da bez problema u danu ubere po 20 kilograma vrganja, što mu u BiH donosi dnevnicu od oko 150 eura. U Hrvatskoj bi, pod uvjetom da sve proda, zaradio vrtoglavih 400 eura dnevno.

U snimci koju je na svom YouTube kanalu objavio Srećko Stipović, Marko kaže da je za manje od sata ubrao 4 kilograma vrganja. On tvrdi da bere samo prvu klasu vrganja, a ako ne proda sve onda ih sam kiseli.

“Ja ne hodam džaba, ja znam gdje raste… Kad krenem u vrganje, ja znam gdje su,” izjavio je i objasnio da posao ne bi išao tako dobro nekome tko ne poznaje šumu poput njega. To zahtjeva puno truda i zna biti teško, no kako on tvrdi, itekako se isplati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 08:56