Led lampa koja se pomiče pomoću metle

Poznati francuski dizajner Philippe Starck došao je na ideju u restoranu

Genijalni francuski dizajner Philippe Starck osmislio je stropno LED svjetlo koje se može pomicati drškom metle ili drugim sličnim predmetom. Starck, inače poznat kao kreator najpoznatijeg cjedila za agrume na svijetu “Juicy Salif” i stolca “Louis Ghost Chair”, rekao je da mu se ideja za svjetlo javila spontano. – Sjedio sam u jednom restoranu u New Yorku i gledao konobara kako pokušava pomaknuti reflektore drškom metle kako bi dobio svjetlost tamo gdje želi. Pomislio sam kako je to jednostavno i dobro rješenje. Tako sam dizajnirao LED svjetlo koje oko sebe ima plastični krug u koji drška metle savršeno pristaje i tako se pomiče – izjavio je Starck za portal Dezeen. Ime ove inovativne lampe je Freesixty i proizvodi je poznata kuća Flos te je dio nove Starckove kolekcije LED svjetala za taj talijanski brend.

Spot svjetlo

Starck smatra da je jako važno u restoranima imati “spot” osvjetljenje, tj. snop svjetlosti usmjeren direktno na centar stola, jer to daje intimnu atmosferu sličnu svjetlosti svijeće. Ako se ugrade stropne svjetiljke koje su fiksne, a stolovi se često miču, to može biti problem te je potrebna prilagodljiva svjetiljka. Zato na ovaj način možete micati svjetlo kako želite jer se Freesixty rotira za 360 stupnjeva.

Zaboravite daljinski

– Tehnološki ‘zaostalo’ rješenje s drškom metle namjerno je odabrano jer smatram da je bolje od visokotehnoloških kao što su svjetla na daljinsko upravljanje. Svjetla koja se mogu pomicati pomoću daljinskog upravljača izuzetno su skupa i nitko si ih ne želi priuštiti. Pokušao sam ih ugraditi u neke od interijera koje sam radio i nitko ih nije želio platiti – objašnjava dizajner. Uz lampu ide i specijalno dizajniran teleskopski štap za pomicanje iako će i metla poslužiti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:25