KAKVA TRANSFORMACIJA

Jasmini je trebalo samo tjedan dana da preuredi svoju malu kuhinju u garsonijeri: Kuhinja je neprepoznatljiva, a rezultat čudesan

 ONEILLBRO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kada želimo osvježiti svoj prostor, često se zanesemo mišlju da treba promijeniti apsolutno sve kako bi se ostvario vidljivi napredak u uređenju našeg interijera. No, upravo male promjene mogu stvoriti potpuno drugačiji dojam u interijeru i pritom nam pomoći uštedjeti vrijeme, trud i novac. U kuhinjama u kojima su elementi ormarića u dobrom stanju ponekad je moguće samo promjenom kuhinjskih fronti, izmjenom detalja i nadogradnjom postojeće opreme modernizirati izgled ovog važnog prostora. U nastavku pogledajte izvrstan primjer renovacije u kojoj je osnovni kostur kuhinje ostao isti, a dodavanjem novih pločica i izmjenom radnih ploha preuređena je kuhinja pretvorena u izvrstan mali, ali funkcionalni prostor.

Duži boravak u istom prostoru definitivno vam može donijeti neke pogodnosti. Za dizajnericu interijera Jasmine Espinoza, života u istoj zgradi u San Franciscu značilo je život u svijetloj garsonijeri po dobroj cijeni, plus slobodno unošenje promjena u dom - kao i u kuhinju.

- Moja kuhinja je imala drvene ormariće sa sivim granitnim pultom i pločice boje lososa na podu, kaže Jasmine za Apartment Therapy. - Bila je zastarjela, ali je imala dobar raspored. Volim kuhati i zabavljati, pa sam željela prostor koji će me inspirirati.

Jasmine je znala da će joj unošenje elemenata pariških bistroa u njezin kalifornijski dom biti nadahnuće za spremanje ukusnih jela, pa je odlučila učiniti upravo to. Prvo je obnovila kuhinjske ormare. Uklonila je vrata, izbrusila ih, premazala temeljnim premazom i bojala u Simply White boju Benjamina Moorea. Zatim je dodala novu mjedenu opremu koja pomaže ormarićima da iskoče.

Zatim je dodala sobi tradicionalniji štih prilagođen iznajmljivaču. Prekrila je postojeće radne ploče kontaktnim papirom s uzorkom drva i dodala bijele metro pločice koje se mogu zalijepiti i skinuti na stražnju površinu.

To nije sve. Jasmine je primijenila pregršt drugih DIY projekata u kuhinji. Na primjer, kupila je daske od šperploče i nosače kako bi napravila otvorene police iznad sudopera i sama je kreirala bistro stol kao u pariškim kafićima.

- Bilo je teško pronaći stol toliko malen koji mi se sviđa, pa sam svoj sama napravila. Kupila sam malu okruglu drvenu ploču i noge za stol, a zatim sam sve izbrusila, premazala i bojala u bijelo.

Završni detalj koji je povezao prostor bile su samoljepljive podne pločice s uzorkom šahovnice. Pod je jedan od njezinih omiljenih elemenata u novoj kuhinji.

- Volim svoje podove. Podovi su doista bili posljednji detalj koji je mojoj kuhinji bio potreban, napominje ona.

Jasmini je trebalo samo tjedan dana da zastarjeloj kuhinji da udoban, moderan dojam - a koštala ju je oko 350 dolara. Ovaj primjer je dokaz kako se uz pametne ideje može učiniti da maleni prostor izgleda prostranije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 15:54