Muzej anđela

Izložba "I bi svjetlost": Keramika je čarobna i nezamjenjiva zbog efekta iznenađenja

Nikolina Kudelić iz brenda NKCeramics izrađuje čajnike, lampe, šalice, tanjure...

 ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/
Izložene su keramičke vaze i modeli na koje je nastavljena svjetlosna instalacija

U Muzeju anđela u Varaždinu možete pogledati izložbu keramičkih radova "I bi svjetlost" autorice Nikoline Kudelić. Nikolina je i prošle godine u ovo doba održala izložbu u muzeju pod nazivom "Neka bude svjetlost". Autorica je i osnivačica brenda NKCeramics, magistra ranog i predškolskog odgoja, supruga i majka trojice sinova. Rođena je Zagrepčanka koja živi u Varaždinu.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/

- Česta putovanja i različite svjetske kulture utjecali su na moj umjetnički smjer i ishod izražavanja. Uz mnoge obveze, slobodno vrijeme provodim hobistički, s obitelji u kućnom atelijeru u procesu stvaranja keramike. Bogatstvo medija i raznolikost tehnika koju pruža glina, omogućava nam da kao obitelj djelujemo svatko u svojoj preferenciji te da ugodno provodimo vrijeme zajedno - kaže Nikolina za koju je učenje o glini kao materijalu bio izazovan, ali lijep zadatak.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/
image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/
image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/

- Slikar nakon završetka uporabe platna, kista i boje svoj krajnji produkt doživljava u trenu, ali proces izrade keramičkog predmeta uživa zapravo poodmakli efekt iznenađenja. Proces nastajanja predmeta od gline traži transformaciju grude gline u trodimenzionalni oblik, nakon čega se predmet suši, podvrgava bojenju keramičarskim bojama, čije se svojstvo mijenja nakon paljenja, te nanošenju glazure koja također zahtijeva specijalne procedure. U dugotrajnom procesu keramičar mora ispuniti mnoge preduvjete želi li pri otvaranju peći biti zadovoljan krajnjim rezultatom. Efekt iznenađenja uvijek postoji i zato je keramika čarobna i nezamjenjiva - objašnjava.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/
image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX/

Na izložbi u Varaždinu posjetitelji mogu vidjeti njezine keramičke vaze i modele na koje je nastavljena svjetlosna instalacija koja pruža impresivnu toplinu u prostoru. U sklopu brenda NKCeramics Nikolina izrađuje zaista svašta - vaze, čajnike, lampe, šalice, tanjure, servisne tanjure, posude za voće, uglavnom uporabnu keramiku inspiriranu drvom breze, prirodnim motivima i cvijećem. Izložba će biti postavljena do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 14:50