IZBOR JE VELIK, ALI...

Izabrati sudoper nije laka misija: začudit ćete se o kakvim se razlikama radi

Izaberite funkcionalan, ali i vašem oku ugodan sudoper

 EMELY/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Kad kupujete novu kuhinju ili želite renovirati staru, jedno će pitanje uvijek biti aktualno: kakav sudoper izabrati? Izbor je velik, jer danas na tržištu možete pronaći sudopere izrađene od različitih materijala, ali i različitih oblika, boja, s jednim ili dva korita, s ocjeđivačem ili bez njega...

Kad morate procesuirati toliko informacija, svaka je pomoć dobrodošla. Svaki materijal ima svojih prednosti i mana, tako da bi na kraju mogla presuditi estetika, odnosno sviđa li vam se više hladni odbljesak inoxa, tople nijanse granitnih sudopera ili bogata patina bakra.

image
MARGARITA DAVCHENKO/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Inox sudoperi, samo im ime kaže, napravljeni su od nehrđajućeg čelika i čvrstog inoxa. Ovi su sudoperi najčešći u našim kuhinjama, stoga možda i nisu za one koji žele da im je svaki detalj u kuhinji nešto posebno. S druge strane, otporni su i izdržljivi, dugog roka trajanja. Mana im je relativna osjetljivost na ogrebotine, a vremenom se mogu pojaviti i znaci djelovanja vode (što ćete spriječiti redovnim čišćenjem i održavanjem).

image
SHUTTERSTOCK

Ako ste obožavatelj metalnih sudopera, ali inox nije vaš prvi izbor, mogli biste razmisliti o sudoperu izrađenom od bakra. Ovi su sudoperi naročito upečatljivi i kuhinji daju ‘miris‘ nekih ljepših, starih vremena. Ipak, prije kupnje morate znati da ćete s ovim sudoperima imati malo više posla pri održavanju: bakar je potrebno redovito prati i čistiti, inače će brzo promijeniti boju i postati oku manje ugodan (blago rečeno). Ako ste spremni na redovito pranje i čišćenje posebnim sredstvima, onda je bakar svakako vaš materijal.

image
CHOKCHAI NAMTHI/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Želite li imati što manje problema s održavanjem, a svejedno vam je bitan izgled, odlučit ćete se za granitni sudoper. Zahvaljujući kombinaciji akrilne smole i kvarcnog pijeska, otporni su na ogrebotine, udarce i visoke temperature. Još jedna velika prednost je mogućnost nabavke u raznim bojama, koje mogu učiniti da sudoper postane pravi kradljivac pogleda u vašoj kuhinji. Dobro je znati i da ovi sudoperi ne zahtijevaju brtvljenje.

image
ERIN LESTER/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Keramički sudoperi bili su popularni nekad, ali i oni se vraćaju na velika vrata, naročito povratkom retro stila u kuhinju. Keramika u ovu najčešće korištenu prostoriju u domu unosi dašak elegancije, ali ni ona nije bez mana. Keramički su sudoperi lijepi, ali pri korištenju morate pripaziti na padove teških komada posuđa direktno u korito sudopera, jer keramika nije preotporna u takvim situacijama...

Slična je situacija i sa sudoperima od kaljenog stakla, koji su također izuzetno lijepi, ali i osjetljiviji na udarce i padove težih predmeta. Posebno su lijepe kombinacije inoxa i kaljenog stakla, a takvi primjerci mogu znatno podići izgled vaše kuhinje.

image
-/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Osim po materijalima, sudoperi se razlikuju i prema načinu ugradnje u odnosu na kuhinjsku radnu ploču. Kod standardne se ugradnje sudoper postavlja odozgora u izrez u radnoj ploči, nakon čega se pričvršćuje spojnicama. Pri takvom načinu ugradnje treba razmišljati o čišćenju - naime, ove sudopere treba svakodnevno čistiti jer se ispod rubova može nakupiti teže dohvatljiva nečistoća. Kod površinski je poravnate ugradnje granica između sudopera i radne površine gotovo potpuno nevidljiva jer je rub ovih sudopera vrlo tanak. Još zgodniji način ugradnje sudopera je ugradnja ispod kuhinjske radne ploče, pri kojoj se sudoper montira s donje strane radne ploče. Čišćenje ovakvih sudopera je najjednostavnije.

image
SHUTTERSTOCK

Ključna riječ kod čišćenja sudopera je "redovito". Naime, ako nakon svakog korištenja sudoper operete toplom vodom u prebrišete spužvicom ili mekom krpom, već ste napravili veliku stvar. Inox sudoper je naročito jednostavan za čišćenje i održavanje. Osim svakodnevnog pranja i brisanja nakon korištenja, povremeno pri pranju inox sudopera možete koristiti sodu bikarbonu. Soda bikarbona ima blago abrazivna svojstva i uspješno razgrađuje nakupljenu nečistoću. Dovoljno ju je nanijeti pa spužvicom protrljati površinu sudopera. Nakon toga sudoper operete spužvicom na koju ste nanijeli malo deterdženta za pranje posuđa te isperete toplom vodom. Za tvrdokornije mrlje tu je ocat - nakon što ste istrljali sudoper sodom bikarbonom, isperite ga s malo octa i ostavite da ocat reagira sa sodom, stvarajući mjehuriće i pjenicu. Zatim sve istrljajte spužvom i isperite toplom vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 09:27