EKSKLUZIVNO

Inovativni “Made in Croatia” dizajn

Kako je nastao Baggizmo Wiseward, pametni novčanik koji štiti vaše podatke i novac?

Ovo su dizajneri koji u radionici spretno barataju modernim tehnologijama, ali su i sjajni poduzetnici koji aktivno promoviraju svoj projekt u svijetu.

Pametni novčanik koji u potpunosti onemogućava ilegalno sakupljanje i krađu podataka s beskontaktnih bankovnih kartica ili osobnih podataka. Koji putem aplikacije na mobilnom telefonu javlja ako vam ispadne, ako ga zaboravite ili vam ga netko ukrade.

Koji je opremljen UV lampicom za detekciju originalnih novčanica... Sve to i još puno više je Baggizmo Wiseward, pametni novčanik s integriranom nosivom tehnologijom razvijenom u Hrvatskoj i prvi u svijetu koji je ujedinio više različitih aspekata zaštite u isti proizvod.

Iza projekta stoji cijeli tim na čijem je čelu Ladislav Jurić, osnivač, direktor i voditelj razvoja proizvoda brenda Baggizmo, a tu su i Izvorka Jurić, voditeljica razvoja proizvoda i brendinga, Ante Medić i Dajgoro Labinac zaduženi za razvoj elektronike, Maša Milovac i Kristina Volf, produkt dizajnerice prema čijoj je ideji osmišljen izgled novčanika, Plava tvornica za razvoj mobilne aplikacije i korisničkog iskustva te Tomislav Petković koji je odgovoran za prototipove.

- Prvo smo osmislili Baggizmo torbu, dizajniranu za svakodnevno nošenje osobnih mobilnih elektroničkih uređaja i sitnih predmeta, čije minimalističke linije vizualno odgovaraju različitim odjevnim stilovima muškaraca. Nakon prve uspješne crowdfunding kampanje Baggizma u 2015. na američkom Kickstarteru, osvojili smo povjerenje svojih podržavatelja i korisnika, a torba je bila poticaj za razvoj pametnog novčanika Baggizmo Wiseward - prisjeća se početaka Ladislav Jurić i dodaje kako je područje nosive tehnologije u svijetu dosta jako.

Naglašava kako su u Baggizmu ipak primijetili da je područje pametnih novčanika i dalje nedovoljno razvijeno. Naime, element zaštite imovine koju svakodnevno nosimo u novčaniku danas je aktualan zbog sveopće pojave uređaja za krađu podataka kojima pojedinci s male udaljenosti mogu ukrasti osobne podatke ili skinuti manje svote novca s bankovnih računa očitavajući kreditne kartice.

MOBILNA APLIKACIJA

Baggizmo Wiseward takav scenarij potpuno onemogućava zahvaljujući takozvanoj RFID zaštiti koja je integrirana tako da u novčaniku postoje dijelovi u koje možete pospremiti kartice koje želite zaštititi, ali i dijelovi u koje možete pohraniti RFID kartice koje ne trebaju zaštitu. Tako kartice kojima otvarate garažna vrata ili vam služe za “check in” na radnom mjestu možete i dalje koristiti bez da ih fizički vadite iz novčanika.

Ovaj pametan novčanik povezan je s mobilnim telefonom putem Bluetooth tehnologije čime se smanjuje mogućnost gubitka, krađe ili zaboravljanja novčanika, a Ladislav nam je pojasnio kako to zapravo funkcionira.

- Putem mobilne aplikacije dobivate obavijest u slučaju da se nešto događa s vašim novčanikom. Integrirani akcelerometar omogućava detekciju pada novčanika i informira vas ako ste se previše udaljili od njega, odnosno zaboravili ga. Uz pomoć mobitela moguće je detektirati položaj novčanika, a kako smo integrirali PIEZO zvučnicu, novčanik se može i “javiti” korisniku zvučnim signalom.

Naravno, vrijedi i obrnuto: pritiskom na određenu poziciju na novčaniku šalje se notifikacija aplikaciji kojom vaš mobitel daje zvučni signal te ga tako možete pronaći - objašnjava Ladislav i odmah nastavlja s nabrajanjem svih korisnih mogućnosti koje Baggizmo Wiseward pruža.

- U pretincu za novčanice je UV lampica za detekciju originalnih novčanica. Baggizmo Wiseward napaja se punjivim baterijama koje je moguće puniti na bežičnim punjačima. Posjeduje i integriranu RGB LED lampicu kojom se osvjetljuje unutrašnjost novčanika odabranom bojom, magnetni senzor koji detektira otvaranje novčanika, NFC chip koji se može programirati putem mobitela, a mobilna aplikacija omogućit će i dodatne zanimljive opcije personalizacije i upravljanja - najavljuje Ladislav.

ŠEST MJESECI RAZVOJA

Razvoj proizvoda je trajao šest mjeseci, a slijede dodatno testiranje i certifikacija. Proizvodnja se u potpunosti odvija u Hrvatskoj, no veći dio materijala se nabavlja vani jer kod nas ne postoje. Sve pristigle komponente spajaju se prvo u elektroničku pločicu na kojoj se nalazi “pametni” dio novčanika koji se zatim testira i programira kako bi se poslije mogao povezati s mobilnom aplikacijom. Nakon toga odlazi u pogon u kojem se novčanik kroji i šiva te se elementi spajaju u funkcionalni proizvod.

- Dizajn je prilagođen zahtjevima tehnologije koja je u njega integrirana i funkcionalnostima koje ona omogućava. Klasičan i najpopularniji oblik novčanika (bifold wallet) dizajniran je tako da je pregledan i funkcionalan, a istodobno zanimljiv i suvremen. Može primiti do 15 kreditnih kartica, novčanice i nekoliko kovanica. Koristili smo vrlo otporne i dugotrajne ekološke materijale zanimljivih boja i tekstura, koji se na novčanicima pojavljuju u dvije boje i/ili teksture te se mogu uklopiti u raznolike stilove. Ukupno možete birati iz linije od šest različitih boja - priča Izvorka Jurić.

ZA ZABORAVLJIVE

U Baggizmu naglašavaju da je novčanik Wiseward namijenjen urbanim ljudima koji prate i koriste nove tehnologije, ali i svima koji žele novčanik koji štiti njegov sadržaj od krađe. Dodaju da je idealan i za zaboravljive, a jednako je namijenjen muškarcima i ženama.

Naziv je osmislio copywriter Igor Poturić, a čini ga kombinacija engleskih riječi “wise” što znači pametan, mudar i “ward” što znači zaštitnik, čuvar. Baggizmo Wiseward se sve do 14. srpnja može kupiti na istoimenoj stranici na Kickstarteru.

A odlična je vijest da je tri dana prije službenog završetka kampanja na Kickstarteru za pametni novčanik iz Baggizma, projekt dosegnuo cilj od 35.000,00 USD. Više od 400 primjeraka pametnog novčanika, od 370 podržatelja, među kojima su mnogi Baggizmo podržali s 5 USD. Kampanja traje sve do 14. srpnja i još uvijek je moguće među prvima na svijetu naručiti Baggizmo Wiseward kojim se povećava sigurnost kreditnih kartica i štiti osobne dokumente u ovom posebno dizajniranom novčanik putem integrirane tehnologije.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 08:34