PRIVREMENI SMJEŠTAJ

Inovativne građevine od papira i šperploče na temelju od pivskih gajbi za pogođene potresom u Turskoj

 Shigeru Ban Architects
Ova nova verzija uzima u obzir pitanja učinkovitosti i potrebe da se minimalizira vrijeme izgradnje na gradilištu

Shigeru Ban Architects istaknuti japanski studio koji je poznat po svojim inovacijama u radu s papirom, u suradnji s Voluntary Architects‘ Network, razvili su poboljšanu verziju privremenog smještaja razvijenog za pomoć onima koji su pogođeni nedavnim potresom u Turskoj i Siriji. Novi prototip predstavlja nadogradnju sustava papirnatih cijevi postavljenog u sjeverozapadnoj Turskoj nakon potresa 1999. godine. Ova nova verzija uzima u obzir pitanja učinkovitosti i potrebe da se minimalizira vrijeme izgradnje na gradilištu, prenosi ArchDaily.

image
Shigeru Ban Architects

Ovaj novi sustav koristi drvene ploče za izgradnju zidova između stupova od papirnatih cijevi postavljenih na svakih 1,2 metra. To omogućuje kraće vrijeme izgradnje. Temelj se sastoji od sanduka za pivo napunjenih vrećama pijeska, dok je krov napravljen od okvira od papirnatih cijevi i podova od šperploče. Iz šperploče su izrezane velike rupe kako bi se osigurala sigurnost tijekom izgradnje kako bi se omogućilo ljudima da rade kroz rupu umjesto da se moraju penjati na vrh krova. Kao odgovor na hladnu klimu postavlja se odgovarajuća izolacija poda, zidova i krova.

image
Shigeru Ban Architects
image
Shigeru Ban Architects
image
Shigeru Ban Architects

Konačna konstrukcija planirana je u dimenzijama 3,6m x 6m. Tim je sastavio manji prototip privremenog stambenog rješenja, dimenzija 3,6 x 3,6 m, u Tokiju, s planovima za implementaciju sustava u Turskoj. Shigeru Ban također je osigurao svoj Paper Partition System (PPS) za brzu transformaciju postojećih zgrada u centre za hitnu evakuaciju za smještaj žrtava potresa. Sustav se sastoji od okvira od osam pojedinačnih kartonskih cijevi s velikim, izbušenim rupama na krajevima, spojenih manjim cijevima i tkaninom koja se navlači na strukturu kako bi se osigurala privatnost.

image
MICHAEL MORAN PHOTOGRAPHY INC./
image
Shigeru Ban Architects

Shigeru Ban razvio je prva skloništa od papira 1994. godine kako bi pomogao ljudima raseljenim zbog genocida u Ruandi. Godine 1995. arhitekt je osnovao Voluntary Architects‘ Network za koordinaciju humanitarnih radova i promicanje napora za pomoć u katastrofama diljem svijeta. Već više od tri desetljeća tvrtka, predvođena dobitnikom Pritzkerove nagrade 2014., nastavlja postavljati visokokvalitetna i jeftina skloništa za žrtve katastrofa diljem svijeta.

image
Shigeru Ban Architects

Isti sustav je montiran blizu granice Ukrajine susjednih zemalja kako bi se pomoglo ukrajinskim izbjeglicama raseljenim u ratu. Od ožujka 2022., PPS su instalirali Shigeru Ban Architects i VAN u Poljskoj, Slovačkoj, Francuskoj i Ukrajini, u suradnji s lokalnim arhitektima i studentima volonterima. Skloništa za hitne slučajeve također su postavljena u raznim gradovima diljem Ukrajine, uz pomoć arhitekata Mykhaila Schevchenka, Oleksandra Anisimova i Olega Drozdova, kako bi se interno raseljenima osigurao hitan smještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 06:03