hoćete li isprobati?

Influencerica tvrdi: ‘Kora ove voćke je kao prirodni botoks!‘ Možete ju uzgojiti i doma, a evo i kako

 /SHUTTERSTOCK

Domaćica i majka troje djece Alayna Ryan postala je top tema kada je podijelila sa pratiteljima na društvenoj mreži TikTok video u kojem svoje lice čisti jednom voćkom koju često konzumiramo za doručak ili u sklopu bogatih i ukusnih voćnih salata. Riječ je o – banani. Alayna naime tvrdi da je kora banana izrazito učinkovita u peglanju bora. Alayna je otkrila kako će se mnogima možda ova metoda učiniti ‘gnjusnom‘ ali kako se itekako isplati.Bare prema njenom iskustvu.

-Trljanje kore banane po licu možda nije vaša ideja uživanja, ali isplati se, vjerujte. To je prirodna alternativa botoksu – rekla je Alayna i dodaje da ona ovo radi godinama i trlja unutrašnjost kore od banane po licu kako bi se riješila bora.

Pogledajte video!

- Što grublje kora izgleda izvana, to će vaša koža izgledati bolje – objasnila je Alayna čiji je video prikupio skoro 2 milijuna pregleda.

Iako nema znanstvenih dokaza koji bi dokazali učinke ovog voća na njegu kože, dermatolog iz Chicaga dr. Jordan Kirkwill i dr. Adeline Kickham iz Teksasa dijele svoja iskustva o dobrobitima. Prema dr. Kickamu, tanini banane slični su onima koji se koriste u raznim proizvodima za njegu kože za zatezanje i toniranje. Poznato je i da ovi tanini pomažu smanjiti podočnjake i posvijetliti ih.

A jeste li znali da mini drvo banane možete iz sjemenke uzgojiti u vlastitom domu i to tijekom cijele godine? Musa sikkimensis je vrsta banane koja dobro uspijeva i u unutrašnjim prostorima, prije svega u svijetlim dijelovima stana. Njihovi veliki listovi i stabljike prošarani su crvenom bojom, a uz malo sreće, dat će i grozdove plodova banane. Međutim, zbog kratkog vegetacijskog razdoblja u srednjoj Europi uglavnom nisu za jelo. Banana svake godine postaje sve gušća i nastavlja se razvijati kroz nove izdanke svake godine.

Uzgoj u zatvorenom prostoru moguć je tijekom cijele godine. Kako bi se povećala klijavost sjemena, potrebno ga je najprije izbrusiti brusnim papirom ili turpijom, a zatim ostaviti da se namače u vodi sobne temperature 12 sati. Utisnite sjemenke u vlažnu zemlju za posude i samo ih lagano prekrijte zemljom. Posudu s kulturom prekrijte prozirnom folijom koju ste opremili rupama. To štiti tlo od isušivanja. Svaka dva do tri dana skinite foliju na dva sata. Time se sprječava stvaranje plijesni na tlu za uzgoj. Stavite posudu za sjeme na svijetlo i vrlo toplo mjesto s 25 do 30°C i održavajte tlo za saksije vlažnim, ali ne mokrim. Ovisno o temperaturi uzgoja, prve sadnice će se pojaviti nakon tri do dvanaest tjedana - prenosi džungla-plants.hr.

Musa sikkimensis izuzetno brzo raste i zahtijeva veliku posudu s drenažnim slojem ekspandirane gline u donjem dijelu kada se drži u posudi. Osim toga, njihova potrošnja vode tijekom vegetacije je ogromna. Osigurajte redovito, snažno zalijevanje, ali izbjegavajte nakupljanje vode zbog zaostale vode u tanjuriću. Od travnja do listopada, zadovoljna je tjednom primjenom gnojiva za biljke u loncima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. kolovoz 2024 14:31