Sajam u Milanu

Hrvatske dizajnerice u posjetu sajmu Salone del Mobile

“Izlagači se nakon kriznih godina okreću luksuzu i glamuru”

Završio je još jedan Salone del Mobile, sajam namještaja, dizajna i arhitekture koji se u Milanu održavao od 4. do 9. travnja. Ove je godine na 56. izdanju privukao više od 300.000 posjetitelja iz cijelog svijeta koji su došli pogledati najnovije projekte više od 2000 izlagača.

Na prostoru od 200.000 četvornih metara, ali i diljem grada, paralelno se održava pet izložbi: najstarija Salone Internazionale del Mobile, International Furnishing Accessories Exhibition, izložba rasvjete Euroluce, Workplace3.0 i SaloneSatellite, na kojem rad predstavljaju odabrani mladi dizajneri iz cijelog svijeta, a među njima i hrvatski predstavnici Regular Company s prototipom stolca, lampama, kamenim podlogama za rezanje i svijećnjacima.

DRVO I ZLATO

Od domaćih tvrtki u Milanu je imala štand Prostoria koja je predstavila fotelju Trifidae dizajnerskog kolektiva Numen/For Use.

- Nakon stagnacije u kriznim godinama, kod dijela izlagača osjeti se okretanje prema luksuzu, glamuru i ugodi. Predvodnik je tog trenda, prema mom mišljenju, tvrtka Poliform, a efekt se postiže upotrebom tamnog drva, zlata, kamena, kože i metala.


Drugu struju pak predvodi Vitra koja se okrenula organskim formama, lepršavosti i mekoći koju prati iznimna kvaliteta - prenijela je svoje dojmove dizajnerica Tina Kurpez uz koju su sajam u Milanu posjetile i dizajnerice Nikolina Jelić, Maja Mesić i Marta Anić-Kaliger.

Kao boju koja dominira istaknule su tople nijanse sive, a u detaljima, kao što su ukrasni jastučići ili motivi na tepisima, pojavljuju se pastelni tonovi. Mramor i kamen vrlo su zastupljeni materijali koji se inovativno pojavljuju i na frontama komoda, kuhinja i ormarića.

Posebno ih se dojmila inovativna i ekscentrična prezentacija tvrtke Moooi, čiji je showroom bio pozicioniran u Zoni via Tortona u sklopu popratnog programa, a maštovitošću se jako istaknuo.


RASVJETA

- Ono po čemu ću pamtiti ovu izložbu lampe su tvrtke Davide Groppi, koje svojim elegantnim formama formiraju svjetlo, a lišene su suvišnih detalja - istaknula je Maja Mesić. Kao trendove koji se nameću na području rasvjete zamijetile su inovativniji razvoj i upotrebu LED tehnologije i korištenje ugodnog, toplog i prigušenog svjetla.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 18:48