MADE IN CROATIA

Betonska lampa s retro 'štihom'

Kreativan dar za očev rođendan Zagrepčanku i Dubrovčana ujedinio je u uspješnoj kućnoj manufakturi

Malo strasti, "oko" za detalje, te jasna vizija kvalitetnog, jednostavnog i funkcionalnog proizvoda - recept je za uspjeh. Takvu priču potvrđuje Concrete Pastel Design – domaći brend koji je osmislila 26-godišnja Zagrepčanka Andrea Aralica. Ako mislite da je odmah imala smišljen konačan proizvod i poslovnu strategiju – varate se.

– Inspiraciju za lampu pronašla sam pretražujući razne stranice na internetu, gdje sam u svemu viđenom prepoznala i na koji lampu trebam izraditi – kaže Andrea. Tako je nastala jednostavna betonska svjetiljka. Spajanjem i sjajne žarulje te sivog i hladnog betona ovaj proizvod postaje ugodan i karakteran dekorativni element u prostoru.A prva lampa je nastala kao tati za rođendan.

- Ne zvuči komplicirano, ali nagovoriti diplomiranog inženjera građevine da donese vreću betona u stan, na balkon, nije bio lak zadatak – uz smijeh prepričava ova kreativka, čije je ideje jednim dijelom pomogao realizirati njezin partner, Darko Premužak, 30-godišnji Dubrovčanin.

– Nakon pitanja „Šta ćeš sad s tim izvodit?", nepovjerljivog tona glasa i okretanja očima, objasnila sam mu ideju. Na kraju mu se svidjela, doradio je neke tehničke detalje i tu počinje naša priča s lampama – kratko je zaokružila naša sugovornica. Nisu mogli pobjeći od "prve ljubavi" – drva, koje je koristila pri izradi kalupa za svjetiljku, te su odlučili poigrati se s raznim oblicima, koje će, najavljuju, ubrzo predstaviti široj publici.

Iako zvuči jednostavno jer je beton osnovni materijal za izradu lampi, Andrea objašnjava da uz dečkovu pomoć konstantno uči i eksperimentira s različitim smjesama i kombinacijama sastava betona, čime dobivaju različite teksture, oblike, boje i čvrstoće. Sve je, zasad, još u razvoju, te tek najavljuju nove zanimljive detalje, kao što su prekidači, pleteni kablovi, razne boje i slično...
Ono što je iznimno važno i praktično za širu "publiku" je grlo je klasične veličine s navojima koji pristaju najobičnijim žaruljama, dostupnim na policama gotovo svake trgovine mješovitom robom.

– Može se staviti i obična ''kuhinjska'' žarulja, no ipak ova velika retro Edison žarulja, sa žarnim nitima i blagim bakrenim tonom daje onaj finalni 'touch'. Ne prolazi nezapaženo i daje lijepo ambijentalno svijetlo – tumači naša sugovornica, koja sebe naziva kreativnim dijelom tima, dok njezin partner ima veze sa "bauštelom" i miješanjem preciznih omjera za dobiti traženi beton.

Obično uspjeh inovativne ideje raste sporo ali sigurno, jer je za prepoznavanje dobre kvalitete i dizajna potrebno nešto vremena. Zato se ovaj par drži realnije priče od onih prezentiranih preko društvenih mreža i medija.

Inače, ne bavi se samo ovim biznisom: – Ja sam kreativka koja formalno radno vrijeme provodi u računovodstvenom uredu, te koja se s dečkom odlučila na otvaranje stranice i predstavljanje široj publici. Mogli bismo reći da smo još uvijek na počecima - radimo na izradi web stranice i zaokruživanju cijele priče – ističe Andrea Aralica.

Prvu lampu je napravila u veljači ove godine, a nešto kasnije su nastale i teglice za sukulente i betonski magneti. Posvetili su se prvenstveno betonskim lampama s retro "štihom" u kojima se osjeća mediteranska jednostavnost, a zbog neobične kombinacije "sivila" i svjetla savršeno pristaje gradskim i modernim prostorima.

– Jedan od prvih komentara koji smo dobili bio je: "Kako smo za tako grub i hladan materijal, od kojeg se rade mostovi, našli način za nešto tako lijepo i toplo?" Kao dekorativan predmet dobro se stapa s raznim stilovima uređenja – smatraju ovi Zagrepčani, koji veliki broj ljetnih dana provode u Dubrovniku, gdje smo ih i mi zatekli.

– Nakon objave fotografije pakiranja betonske lampe u til, dobili smo nekoliko narudžbi za personalizirani vjenčani poklon. Takve stvari nas posebno vesele, kada netko prepozna naš trud i posvećenost svakom detalju. Za standardne narudžbe pošiljku volimo obložiti jutom, koja se savršeno stapa s grubom teksturom betona.

Najviše narudžbi i upita preko Instagram profila @concrete_pastel_design, ali planiramo suradnju s gift shopom i concept storeom u Dubrovniku, a možda i šire – najavljuje mlada dizajnerica, koja je jako brzo otkrila da za uspjeh i posao koji voliš treba brzo djelovati.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Foto: Božo Radić/ Hanza Media, Concrete Pastel Design

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:57