ovo morate probati

20 genijalnih načina za uštedu prostora. Isplati se!

 EMMA COURTNEY

Mali stanovi ili kuće ne moraju izgledati pretrpano stvarima čak i ako ih previše posjedujete. Ako niste spremni za odbacivanje i minimalistički pristup ili ste jednostavno sigurni da vam sve to treba, neki od ovih 20 savjeta koje donosi portal Restless, sigurno će vam biti od pomoći.

1. Iskoristite stražnju stranu vrata

Vješalice koje se mogu objesiti na gornji rub vrata nisu rezervirane samo za kupaonice. Mogu poslužiti i za sobe pa na njih možete objesiti torbice, jakne ili marame.

2. Postavite kutne police

Mogu biti na bilo kojoj visini svakog neiskorištenog kuta, a poslužit će vam kako za ukrasne figure ili cvijeće tako i za odlaganje knjige ili mobitela ako ih smjestite u blizini sofe ili kreveta.

3. Radni kutak stavite u nišu

Nišu možete napraviti i na već postojećim zidovima kako biste vizualno i funkcionalno odvojili prostor za radni kutat u koji ćete smjestiti stol i računalo. Pazite proitom na dovod struje i osvjetljenje.

4. Iskoristite prozorske klupice

Osim za cvijeće kojemu je potrebno dnevno svjetlo, unutrašnje prozorske klupice mogu poslužiti i kao polica za knjige, a mogu se postaviti i manje kutije za spremanje sitnica.

5. Mobilne police za bolju iskoristivost

Okretne police dostupne su u većim lancima s namještajem i stvarima za dom, a odlične su za pohranu u kutnim elementima. Koristeći ih, jednostavnije se dosegnu željeni predmeti pa se optimalnije iskorištava i taj prostor.

6. Bicikl na zidnim nosilima

Ako vozite bicikl, znate da je prava "tlaka" pronaći mu mjesto u stanu gdje nikom ne smeta. Zato je odlično rješenje na zidnom nosaču. Baš kao što se može instalirati televizor, tako se može na nosače podići i bicikl i više nećete zapinjati za njega.

7. Spremište ispod kreveta

Dugačke i plitke kutije za pohranu bit će odličan izbor ako želite napraviti spremište ispod kreveta. Ovdje možete držati stvari koje vam ne trebaju svaki dan, na primjer, sezonsku odjeću ili posteljinu.

8. Ladice ispod stepenica

Ako u kući imate stepenice, bilo bi šteta ne iskoristiti prostor ispod njih. Ovdje je najbolje izraditi ladice po mjeri jer niti jedne stepenice nisu iste pa će se jedino tako moći iskoristiti sav prostor.

9. Postavite pano

Jednostavan i priuštiv pano riješit će vas "zaborava". Ovdje možete izvjesiti dnevne i tjedne obveze, akcijske kataloge, jelovnik, recepte, popis za kupovinu i sve ostale podsjetnike na dnevne zadatke koje onda više nećete ostavljati po kući.

10. Instalirajte policu iznad radijatora

Ovaj prostor u svim je stanovima i kućama neiskorišten, a ako iznad radijatora postavite policu, ona može poslužiti za odlaganje raznih sitnica. Samo imajte na umu da ovdje ne ostavljate hranu.

11. Napravite ormar sa zavjesama

Ako imate malu spavaću sobu, više prostora za pohranu odjeće možete dobiti tako da diretno na zidove stavite police i kuke za vješalice, a na strop karnišu na koju ćete staviti neprozirnu zavjesu. Ovdje je dobro na zid postaviti tapetu u dijelovima.

image
BILJANA GAURINA/CROPIX

12. Instalirajte police od poda do stropa

To će rješenje odlično funkcionirati u otvorenom prostoru koji obuhvaća blagovaonicu i dnevni boravak. Osim što ćete ih vizualno odijeliti, dobit ćete puno prostora za knjige, vaze, dokumente i slično.

13. Odaberite sofu sa spremištem

Većina ih ima prostor za pohranu na jednoj strani i to će vam odlično doći kad ne znate kud s dekama, posteljinama ili jastucima viška.

14. Smjestite stvari iznad kutne garniture

Uske police nisu samo za nasloniti slike, već mogu poslužiti i za odlaganje mobitela, e-čitača, knjige, sata ili nakita.

15. Uporabite kutije za pohranjivanje

Kutije za pohranjivanje odlično su rješenje jer u njih možete pospremiti hrpu stvari, a možete ih posložiti i jednu na drugu kako bi dobili još više prostora.

16. Prostor ispod umivaonika

Kupaonski ormarići trebaju biti što veći i obuhvatiti što više prostora ispod umivaonika.Tako ćete moći pohraniti više ručnika koji neće biti na vidljivom mjestu.

17. Iskoristite uske prostore

Uski prostori pokraj ormarića, koji su od zida odjeljeni dvatesetak centimetara mogu poslužiti kao spremište za boce - uspravni stalak za vino odlično će ući u takav prostor.

18. Napunite prazne kovčege

Nema smisla da ih držite praznima ako vam u stalnu nedostaje prostora. Možđete u njih sprem,iti sezonsku odjeću, torbice koje trenutno ne koristite, rezervne zavjese i slično.

image
SHUTTERSTOCK

19. Ugradite vješalice

Prazan zid u hodniku iskoristite za jednostruke vješalice za jakne, ruksak i druge stvari koje se mogu tamo pohraniti. Iznad vješalica možete staviti dodatnu policu.

20. Koristite organizatore za ladice

pregrade i organizatori u samim ladicama omogućit će vam da doista iskoristite svaki centimetar, i to ne samo kad pospremate beštek, već i onu ladicu sa "svim i svačim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 19:12