Projekt tjedna

Petrinja će uskoro dobiti novi studentski dom vrijedan 6 milijuna eura

 /SHUTTERSTOCK
U Petrinji studira oko 500 studenata, od čega čak 80 posto živi izvan grada, što ukazuje na veliku potrebu za ovakvim projektom

U prostorijama Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Odsjeka u Petrinji polovicom lipnja održano je javno predstavljanje potprojekta izgradnje studentskog doma u Petrinji. Iako je predstavljanje projekta održano tek nedavno, već dugi niz godina isticala se potreba za ovakvim projektom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Marko Badrić, prodekan za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta fakulteta na Odsjeku u Petrinji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u razgovoru nam je rekao da je priča o ovom projektu započela još 2019. godine.

image
Arhingtrade

"U Petrinji studira oko 500 studenata, od čega čak 80 posto živi izvan grada, što ukazuje na veliku potrebu za ovakvim projektom. Osim toga, u Petrinji općenito postoji manjak kapaciteta za smještaj, a nakon potresa taj broj se dodatno smanjio. Ovaj je projekt pokrenut još 2019. godine, kada je tvrtka Arhingtrade iz Zagreba napravila projektnu dokumentaciju, koja je tada financirana od župana Sisačko-moslavačke županije. Prije pet godina išlo se prema tome da izgradnja projekta bude potpomognuta sredstvima iz europskih fondova, ali u međuvremenu se dogodio potres koji je sve zaustavio i potpuno promijenio planove za budućnost", govori Badrić.

Nedavno je cijela priča ponovno pokrenuta, u sklopu projekta obnove nakon potresa. Kako doznajemo, sam proces gradnje temeljen na projektnoj dokumentaciji iz 2019. godine financirat će se zajmom Svjetske banke koji će platiti Vlada RH. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na iznos od šest milijuna eura, a radovi bi trebali započeti u rujnu 2024. te je planirani završetak u roku od godinu i pol.

image
Arhingtrade

Zgrada Studentskog doma planira se graditi na k.č. 3019/5 ko Petrinja, Trg Matice hrvatske bb, na dijelu čestice Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, u blizini Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Zemljište je u cijelosti u vlasništvu Osnovne škole, ali će se katastarska čestica na kojoj je planirana zgrada parcelirati kao zasebna čestica, sukladno prijedlogu parcelacije u glavnom projektu. Nova katastarska čestica bit će u vlasništvu Grada Petrinje. Površina novoformirane parcele bit će 2411 četvornih metara.

Izgradnja samog objekta predviđena je u četiri etaže (prizemlje i tri etaže). Tlocrtne dimenzije objekta su 45,26 m x 14,30 metara. Najveća (i ukupna) visina objekta jest 13,20 m. Ukupna bruto površina objekta iznosi 1825,48 četvornih metara. Studentski dom, najavljeno je, imat će kapacitet od 66 kreveta u trokrevetnim, dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama te dodatne sadržaje poput menze, teretane i prostora za druženje i sportske aktivnosti.

image
Arhingtrade

"Važnost ovog projekta ide i izvan granica studentskog smještaja. Mislimo da je njegov doprinos puno veći jer će omogućiti veći kapacitet za smještaj i u komercijalne svrhe. Samim time će se olakšati organizacija bilo kakvih drugih događaja, od turističkih do sportskih. Poznato je da je Petrinja grad sporta te tijekom godine imamo niz sportskih događaja, stoga će novi studentski dom, u vrijeme kada studenti u njemu ne borave, poslužiti za smještaj posjetitelja događaja", rekao je Marko Badrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 19:13