Čaroban vrt podno Velebita

Ovo je vrt s najljepšim pogledom

Buđenje uz miris smilja, ružmarina i lavande

Stinica je malo podvelebitsko selo, udaljeno 40 kilometara od Senja, uz more. Prava idila. Priroda, samo takva. Netaknuta, predivna u svojim mirisima, okusima, bojama… Za nas koji godinu provedemo u užurbanom gradu takva je slika gotovo nestvarna, ali za Asju Rukavinu Bikić, koja u Stinici ima kuću i predivan vrt, to je svakodnevica. Čista uživancija, kaže. – Kuća i vrt su djedovina i moja obitelj uživa u svakom njezinu centimetru. U vrtu sadimo samo autohtone biljke, tj. presađujemo ih iz okolice. To su uglavnom kadulja, mlječika, timijan i smilje.

Također sadimo samo ono što je otporno na buru, poput agave, ružmarina i lavande. U vrtu želimo sačuvati što prirodniji izgled, poštujući stare suhozide. Ne želimo previše intervenirati u prostor jer je predivan baš takav kakav jest – kaže Asja i dodaje kako je njezina obitelj umjetnički nastrojena. Mama Nina je povjesničarka umjetnosti, sestra Nika je akademska kiparica, a ona profesorica likovne kulture, stoga ne čudi što su njih tri, tako kreativne, zajedničkim snagama izradile vrtni namještaj.

Lounge sofa je izrađena od paleta, a one kažu da je idealna za poslijepodnevno izležavanje s pogledom na more i Velebit. – Stol u vrtu je napravljen od koluta kabela za struju, koji je moj suprug pronašao i jedvice ugurao u auto. Moram napomenuti da je muški dio obitelji uspješno odradio teže fizičke radove u stvaranju ove naše vrtne idile – ističe Asja i dodaje kako svi u obitelji imaju strast prema pronađenim i odbačenim stvarima kojima vole udahnuti novi život.

To ih jako zabavalja, a istodobno im omogućava kvalitetno obiteljsko druženje. – Stinica za nas predstavlja oazu mira i tišine, mogućnost potpune relaksacije! Kako kuću ljeti iznajmljujemo, važno nam je da i naši gosti uživaju u ovoj divnoj prirodi, cvrčcima te ispijanju prve kave s pogledom na more i iznimnom mirisu smilja po kojem je Stinica posebna – zaključuje simpatična Asja Rukavina Bikić.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 07:48