Oaza za vesela ljetna druženja

Terasa u Italiji

Po struci dizajnerica interijera, Dijana Kalić-Velkova već se dugi niz godina bavi i fotografijom. Uz sve to, vodi i lifestyle blog Bells and Feathers (www.bellsandfeathers.com). Dijana nam je poslala fotografije terase koju je uređivala prijateljima u Italiji, u regiji Lazio, a koja se nama toliko svidjela da smo ih morali podijeliti s vama.

– Terasa je velika, ima 30-ak kvadrata, a orijentacija je na sjeverozapad – kaže Dijana koja smatra da su balkoni, tj. terase poveznica doma s prirodom pa im tako i pristupa pri uređivanju.

– Odgovarajući odabir biljaka, s obzirom na klimu i orijentaciju kuće ili stana, korištenje prirodnih materijala i dobar izbor detalja ključ su za postizanje ugodne atmosfere na eksterijeru – kaže.

Na ovoj terasi teško je definirati koji stil točno prevladava jer se, kaže, radi o eklekticizmu u svakom pogledu, ali ima puno neutralnih tonova i detalja u crvenoj, žutoj i zelenoj boji. Od materijala također ima svega – drvo, kamen i staklo…

Što se tiče namještaja, i ovdje je Ikea bila nezaobilazna shopping destinacija.

– Osim Ikee, koja doista ima genijalan odabir namještaja i sitnica za eksterijer, na ovoj terasi može se vidjeti i pokoji vintage komad sa sajmova antikviteta. Mali online shopovi isto tako mogu biti pravo bogatstvo kad je u pitanju pronalaženje unikatnih detalja. Ne smijemo zaboraviti da ‘obične’ stvari poput starih staklenki, kamenčića, panjeva, grančica i školjki s plaže mogu poslužiti kao izvanredni detalji ako im malo promijenimo kontekst, što je vidljivo i u ovoj priči – priča Dijana koja je posebno ponosna na velike staklene boce za vino koje služe kao ukras i u potpunosti su promijenile izgled terase.

– Kad ih ima više u različitim dimenzijama, djeluju iznimno sofisticirano – kaže Dijana.

Budući da se ova terasa nalazi u mediteranskom podneblju, glavne biljke su sukulenti i oleandar. Samo kao dekoracija tu je i poljsko cvijeće.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 23:50