PRAKTIČNO I DEKORATIVNO

Zašto na krov kuće ili vrtnu garažu postaviti kišni lanac?

 /SHUTTERSTOCK

Svaki vrtlar, profesionalac ili amater, zna da je raspoloživost i korištenje prirodnih resursa od iznimne važnosti - a kišnica je jedan od najdostupnijih i najjednostavnijih resursa. Mnogo je načina kako ju sakupljati i koristiti za održavanje vrtnih biljaka, travnjaka i stabala, a danas pišemo o kišnim lancima.

Riječ je o sustavu sakupljanja kišnice koji se lako postavlja, a predstavlja dekorativnu alternativu odvodnoj cijevi. Kišni lanci potječu iz Japana, gdje se stotinama godina koriste za skupljanje kišnice s krovova hramova, a jednako su popularni i danas. Korištenje kišnice najprirodniji je način za navodnjavanje biljaka, a vama štedi novac kada su u pitanju računi za vodu.

image
/SHUTTERSTOCK

Kišni lanci pričvršćuju se na oluk, na mjestu gdje je bila odvodna cijev, a usmjeravaju se do mjesta gdje je voda najpotrebnija. Možete pustiti da se kišnica skuplja u, primjerice, bačvi, ukrasnoj posudi ili loncu. Alternativno, voda se može usmjeriti na dio vrta koji zahtijeva navodnjavanje. To može biti sušno zemljište ili cvjetnjak pun biljaka koje vole vlagu.

image
/SHUTTERSTOCK

Također, kaže se da su kišni lanci bolji od odvodnih cijevi jer u razdobljima jakih oborina može doći do erozije tla oko baze odvodne cijevi. Lanci za kišu pružaju nježniji protok, čime štite vaše tlo od prevelike štete i također potencijalno sprječavaju da voda utječe na temelje vašeg doma.

Ne samo da su kišni lanci učinkovit način skupljanja kišnice, mogu pružiti i meditativno iskustvo. Posebice ako su na njima male čašice, zvonca i drugi slični elementi za pojačavanje zvuka koji voda stvara dok teče niz lanac.

image
/SHUTTERSTOCK

Montiraju se na način da se ukloni odvodna cijev te se pričvršćuju na oluk, na mjesto gdje je prije bila cijev. Ukoliko su izrađeni od barka ili nehrđajućeg čelika mogu izdržati vremenske nepogode, jedino što bi se tijekom jake zime mogli smrznuti. To ne bi trebalo predstavljati problem ako su pravilno instalirani, no jedna od preporuka glasi da se ipak uklone u razdobljima jakog mraza i snijega.

Pri odabiru je svakako potrebno izmjerite visinu kuće od tla do oluka. Ako je lanac prekratak, nećete moći preusmjeriti vodu dalje od temelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:29