ZA OVE BILJKE NEMA ZIME

Vrtlarenje vas opušta? Ne morate se zapustiti zimi, evo koje biljke obožavaju niske temperature

 /SHUTTERSTOCK

Iako je vrtlarenje za većinu sorti "rezervirano" za kasno proljeće i ranu jesen pa zimi može biti teže i zahtjevnije, u hladnijem dijelu godine ipak ne morate odustati od uzgoja omiljenog povrća. Svaka biljka ima različite zahtjeve za sunčevom svjetlošću i vodom te različitu otpornost na temperature. Evo onih kojima se možete pozabaviti u narednim danima jer nemaju problema s hladnoćom. Dapače, neke povrtnice su, kako donosi portal Slurrp.

image

Listovi kelja su nakon mraza, navodno još ukusniji

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kelj

Rastući u različitim klimatskim uvjetima, kelj je popularno i zdravo povrće. Može se saditi bilo kada u kasno ljeto, ali i jesen jer uspijeva na hladnoći, a navodno i postaje slađi nakon mraza. Može se brati u različitim fazama i jednostavan je za uzgoj.

image

Omiljeni sastojak mnogih jela, češnjak je otporan na niske temperature

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Češnjak

Jedan od najlakših usjeva za uzgoj zimi, uz malo ili nimalo rada, je češnjak. Obično se sije u jesen, a bere usred ljeta, a zimska hladnoća je neophodna da bi lukovica potpuno sazrijela. Važno ga je prekriti debelim slojem malča da bi bio zaštićen od jakih hladnoća, ali i korova.

Kupus

Još jedna ukusna lisnata zimska kultura koja lako raste. U srpnju i kolovozu siju se zimske sorte, među kojima je i iznimno otporni crvenolisni kupus. U hladnijim mjesecima, ako primijetite spor razvoj kupusa, možete potaknuti njegov rast zalijevanjem i dodavanjem komposta.

Brokula

Budući da brokula može izdržati niske temperature, odlično je povrće za zimnicu. U područjima umjerene klime preporuča se saditi ju u jesen i brati zimi jer je po vrućinama slabiji usjev.

image

Ciklu je najbolje brati kad plodovi dosegnu veličinu loptice za golf

NIKOLA VILIC /CROPIX

Cikla

Još jedna povrtnica koja može podnijeti niske temperature je cikla. preporuča se saditi ih otprilike osam do deset tjedana prije očekivanog prvog mraza. Cikla se može ostaviti u zemlji u regijama s umjerenom klimom, a pri ekstremno niskim temperaturama potrebno je zaštititi korijenje malčiranjem tla.

Repa

Repa je odlična zimnica za juhe i variva, ali i kao prilog uz mesna jela. Otporna je na hladnoću i može podnijeti niske temperature baš poput kupusa i brokule. Najotporniji su primjerci koji su ljubičaste boje. Iako se obično sije u kolovozu, repa se bere kad dosegne veličinu golf loptice, a pri niskim temperaturama, zemlju je dobro također prekriti malčem da bi se zaštitilo korijenje.

Rotkvica

Rotkvice vole prohladni dio godine i zato lako rastu na niskim temperaturama, ali bolje cvjetaju na punom suncu. Podnosi i mraz, a otporna je i na niz štetnih nametnika što ih čini jednostavnima za uzgoj i čestim stanarima brojnih povrtnjaka.

image

Mrkva je, baš kao i rotkvica, povrtnica koju je jednostavno održavati u hladnijem dijelu godine

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Mrkva

Mrkva, baš kao i rotkvica, spada najjednostavnije su kulture za uzgoj u zimskom vrtu. Mrkva postaje prilično slatka i razvija bolji okus kada vrijeme zahladi. Mrkvu je najbolje saditi sredinom ljeta za zimsku berbu, a zatim je u studenom treba dublje malčirati slojem slame ili usitnjenog lišća.

Sjeme mrkve treba ravnomjerno posijati u redove u ostrugano tlo. Upotrijebite pokrivač za redove ili posteljinu preko izolacijskog sloja kako biste osigurali da mrkve prežive jako hladno vrijeme. Kada dođe vrijeme žetve, uklonite malč i pokrijte.

Grah

Mahunarke su ukusna, prilagodljiva i izdašna kultura koja se lako može uzgajati tijekom zime. Grah je najbolje sijati u jesen, i to 6 do 8 centimetara jednu dadnicu od druge, te oko 5 centimetara u zemlju posude. Važno je da budu dovoljno duboko da se ne smrznu, a berbu u tom slučaju ostavite za proljeće.

image
/SHUTTERSTOCK

Zelena salata

Jedan od najboljih usjeva za hladno vrijeme koji se lako uzgaja je obična zelena salata. Iako najbolje raste u posudi, može se sijati direktno u zemlju. Ako se dobro brinete za nju, za otprilike šest tjedana lišće je spremno za berbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 08:11