Sezonsko cvijeće i začinsko bilje odlična su kombinacija u bilo koje doba godine. U proljeće i ljeto začini se mogu lijepo kombinirati sa sezonskim jestivim cvijećem. Evo kako!
1 Iskušajte malo drugačiju cvjetnu kombinaciju: jestivo cvijeće poput jaglaca, maćuhica, maslačka ili jorgovana. Važno je da su cijele biljke iz organskog uzgoja i da nisu tretirane pesticidima.
2 Ružmarin, kadulja i lavanda više vole suh supstrat, dok origano, menta, timijan i vlasac bolje rastu u umjereno vlažnim teglama. Te uvjete treba uzeti u obzir i kada se bira jestivo cvijeće.
3 Birajte ukrasne tegle neobičnih oblika. Tako ćete dobit i lijepu dekoraciju bez obzira na to gdje je smjestite - na balkon, terasu, trijem ili okućnicu.
4 Uzgoj u teglama zahtijeva dobru drenažu pa se na dno posude postavljaju glinene kuglice koje će, osim drenaže, služiti i za zadržavanje vlage u ljetnim mjesecima.
5 Budući da je riječ o jestivim biljkama, obavezno je koristiti kvalitetan organski supstrat. Osim što ne sadrži štetne tvari, biljkama će osigurati potrebna hranjiva.
7 Birajte začine i cvijeće koje ima iste potrebe za vlagom i prihranom jer će jedino tako pravilno rasti u istoj tegli.
6 Pri sadnji pripazite da korijen biljke bude sasvim pokriven novim supstratom, a biljka smještena tako da ju je lako prema potrebi zalijevati.
8 Ne treba zaboraviti i prihranu. S obzirom na to da je riječ o jestivom bilju, birajte isključivo prihranu organskog porijekla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....