Bolje spriječiti

Tri bitne stvari za zaštitu biljaka na otvorenom tijekom jakih vjetrova i snježnih padalina

 /SHUTTERSTOCK
Vrtlari mogu smanjiti štetu na svojim vanjskim biljkama tijekom snježne oluje poduzimanjem triju mjera opreza

S lošim vremenskim prilikama koje haraju cijelom zemljom, ljubitelji biljaka trebali bi se pripremiti (ako već nisu) za strmoglav pad temperatura i jake vjetrove.

Snažni vjetrovi i obilne snježne padaline mogli bi nepopravljivo oštetiti biljke na otvorenom ako ne poduzmete proaktivne mjere na vrijeme.

Srećom, postoje načini za zaštitu biljaka tijekom zimske oluje, kako bi se osiguralo da izdrže temperature ispod nule.

Malčiranje

Malč se često koristi za izolaciju tla kada temperature padaju jer debeli sloj organskog materijala štiti korijenski sustav od ciklusa smrzavanja i odmrzavanja.

Ne samo da će debeli sloj organskog materijala spriječiti smrzavanje biljaka, već će također smanjiti eroziju tla uzrokovanu oborinama.

image
PHOTOWIND/SHUTTERSTOCK

Juta

Omatanje biljaka vrećom relativno je jednostavan način zaštite biljaka od zimskog mraza, snijega i leda.

Pokrivanje biljaka organskim materijalom, poput jute također ih može zaštititi od štetnih zimskih opeklina. Samo imajte na umu da su vlakna učinkovitija zaštita od plastike za zaštitu biljaka jer omogućuju biljkama da dišu tako da zrak cirkulira i toplina se ne zadržava.

Mnogi stručnjaci savjetuju da pokušate spriječiti da materijal dotakne lišće ako je moguće jer još uvijek može potencijalno oštetiti biljku ako se smoči i smrzne.

image
/SHUTTERSTOCK

Lončanice

Kako bi spriječili nepotrebnu štetu, premjeste biljke u posudama u zaštićeni prostor u svojim domovima.

Veće posude koje se možda neće moći pomicati mogu se omotati folijom s mjehurićima ili vrećom kako bi se izoliralo korijenje.

Međutim, što je još važnije, biti u toku s najnovijim vremenskim promjenama i brzo djelovati je ključno kako biste osigurali da sve vaše biljke prežive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 06:30