
Dok se nastavlja rasprava o tome treba li određene namirnice držati u hladnjaku ili u kuhinjskim ormarićima, postoji jedna posebna namirnica za koju su mnogi od nas mislili da je nikad ne bi trebalo držati u hladnjaku, krumpir.
Prema novom savjetu Agencije za standarde hrane (FSA), krumpir se sada može čuvati u hladnjaku ili na hladnom i suhom mjestu. Stručnjaci su prethodno upozorili potrošače da ne drže krumpir u hladnjaku, jer su izvješća istaknula potencijalne zdravstvene rizike skladištenja krumpira na niskim temperaturama.
Agencija je rekla da držanje krumpira u hladnjaku može dovesti do stvaranja akrilamida koji se povezuje s razvojem raka. Držanje krumpira u hladnjaku moglo bi uzrokovati nakupljanje dodatnih šećera u krumpiru, koji bi se zatim pretvorio u akrilamid, rekli su tada, prema Good Housekeepingu.
Agencija opisuje akrilamid kao "kemikaliju koja nastaje kada se hrana kao što je krumpir kuha na visokim temperaturama (iznad 120°C)".
Međutim, u međuvremenu su se predomislili i potaknuli potrošače da svoje krumpire čuvaju u hladnjaku. Traju li krumpiri duže u hladnjaku ili na policama? Kaže se da su obje opcije jednako dobre, ovisi o vašim željama i prostoru u hladnjaku. Međutim, ako želite duže čuvati krumpir, preporučuje se da hladnjak bude odličan način da izbjegnete bacanje hrane, prenosi Krstarica.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....