samo jednom godišnje

Procvjetao najveći cvijet na svijetu: divovska parazitska biljka ispušta neugodan miris po pokvarenom mesu

 /SHUTTERSTOCK

U šumi Palupuah u okrugu Agam na zapadnoj Sumatri u Indoneziji procvjetao je najveći cvijet na svijetu imena Rafflesia arnoldii. Cvijet lešina (lat. Rafflesia arnoldii), jedna od 31 priznate vrste iz porodice Rafflesiaceae, red malpigijolike. Ova vrsta koja raste na otocima Sumatra i Borneo poznata je po tome što ima jedan od najvećih cvjetova na svijetu, s prečnikom koji može biti veći od jednog metra.

image
/SHUTTERSTOCK

Zbog toga što cvijet te biljke ispušta neugodan miris po pokvarenom mesu, prozvana je cvijet lešina. Uloga smrada kojeg ispušta je da privlači kukce zbog oprašivanja. Rafflesia arnoldii procvjeta samo jednom godišnje, i to između kolovoza i listopada, a dva tjedna nakon što procvjeta uvene, prenosi Hayat. Cvijet lešina je parazit bez korijena i listova koja može preživjeti samo uz pomoć tetrastigme, penjačice iz porodice Vitaceae. Mnogi su iskoristili priliku da se dive ovom divovskom cvijetu, ali i da ga fotografiraju. Ovaj cvijet može narasti do 0,9 metara i težiti do 6,8 kilograma.

image
/SHUTTERSTOCK

To je parazitska biljka, bez vidljivih listova, korijena ili stabljike. Nema klorofila i ne obavlja fotosintezu, već vodu i hranjive tvari prima od drugih biljaka, piše Anadolija. Šuma Palupuh nalazi se na nadmorskoj visini od 975 metara, a temperature dosežu 18-20 stupnjeva Celzijusa. Prema podacima The West Sumatera Nature Conservation Agency (BKSDA), u provinciji Zapadna Sumatra postoji 36 mjesta na kojima raste ovaj ugroženi cvijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 08:11