JESEN U VRTU

Poznati vrtlar upozorio: " Vrijeme polagano ističe za obavljanje ovog ključnog zadataka u vrtu"

 /SHUTTERSTOCK

Vrtlarska legenda Monty Don upozorio je u svojoj emisiji da ove jeseni dovrše ključni zadatak prije nego što vrijeme istekne, prenosi Mirror.

Monty je podsjetio vrtlare na važnost pravodobne rezidbe za one koji traže "zdrav izgled" svojih biljaka sljedeće godine. "Znam da su neki vrtlari zabrinuti oko rezidbe ruža, ali mnoge vrste grmova najbolje je jednostavno podrezati škarama bilo kada ovog mjeseca."

Monty je rekao da nema potrebe za preciznošću u pogledu položaja ili kuta rezova, sugerirajući: "Ne brinite o položaju ili kutu rezova, nego odrežite sve duge, razuđene izdanke kao da šišate živicu, ostavljajući kompaktan, blago zaobljen grm koji je otprilike dvije trećine svoje nekadašnje veličine."

image
/SHUTTERSTOCK

Prema pisanju portala Monty je također rekao: "Orežite ruže penjačice. Ruže penjačice cvjetaju na mladicama koje su izrasle istog proljeća tako da se sada mogu oštro orezati." Monty je govorio o izvršavanju ovog zadatka u jesen i rekao je da je "jednostavno šišanje u ovo vrijeme dovoljno da ih održi zdravim i punim cvijeća iduće godine".

Rezidba je važna za kontrolu rasta, definiranje oblika, ​​smanjenje rizika od infekcije, poticanje protoka i veće žetve, rekli su iz B&Q-a. Gardeners‘ World. Jesen je sezona u kalendaru rezidbe, savršeno vrijeme za uklanjanje starog rasta kako bi se biljke dovele u formu. Mnoge biljke koje su ljeti imale glavnu ulogu trebat će pospremiti u jesen – odrežite mrtve stabljike i vrhove kako biste spriječili pojavu gljivičnih bolesti.

"Voćnim grmovima dobro će doći prorjeđivanje, dok bi trajnice koje nemaju ukrasne sjemenske glavice trebalo orezati do temelja. Jesen je i vrijeme za orezivanje nježnih biljaka poput lavande i ružmarina, koje neće izdržati rezidbu zimi", rekao je Monty.

Monty je također savjetovao ljudima da obavezno koriste oštre alate za obrezivanje. "Ne samo da čine život mnogo lakšim, nego također čine mnogo čistije rezove i stoga uzrokuju manje štete na biljci, oštri alati su također mnogo sigurniji."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 12:36