NE MOŽETE POGRIJEŠITI

Ove biljke su pravo blago za svakog vrtlara: posadite ih jednom u vrtu i plodove ćete ubirati godinama

 /SHUTTERSTOCK

Iako je pravim vrtlarima rad u vrtu pravi užitak i relaksacija, većina njih barem je jednom pomislila kako bi bilo divno u vrtu imati biljke koje zahtijevaju minimalan trud, a obilno rode. Jeste li vi među njima? Sigurni smo da jeste.

Dobra vijest je da takve biljke postoje. One su višegodišnje biljke koje jednom posađene godinama daju plodove. Izdvajamo 7 takvih biljnih čuda.

image

Divno je u vrtu imati biljke koje zahtijevaju minimalan trud, a obilno rode.

IMAGO/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA/IMAGO/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Šparoga

Šparoga je jedna od najpoznatijih višegodišnjih povrtnih kultura. Iako im treba dvije do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, nakon što se ukorijene, mogu davati plod više od 20 godina. Najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom.

Rabarbara

Rabarbara je biljka koja se uzgaja zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvježavajući, opor okus. Na istom mjestu može ostati desetljećima, a s vremenom postaje sve jači i plodniji. Jednom posađena zahtijeva minimalnu njegu osim povremene prihrane.

image

Rabarbara

BERISLAVA PICEK/

Hren

Hren je neizostavan u mnogim vrtovima jer ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i vrlo otporan na razne uvjete. Brzo se širi pa ju je najbolje posaditi na mjesto gdje je nećete morati često premještati. Po potrebi se uklanja korijen, a biljka se sama obnavlja.

Artičoka

Višegodišnja je biljka koja se uzgaja zbog svojih hranjivih gomolja. Vrlo je otporna i lako se širi pa ju je najbolje saditi u kontroliranom prostoru. U vrtu može preživjeti desetljećima bez posebne njege.

image

Artičoka

BERISLAVA PICEK/

Vlasac

Ovaj aromatični član obitelji luka raste godinama na istom mjestu i izuzetno je koristan za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlasac u vrt privlači i korisne oprašivače. Lako se obnavlja i može se brati tijekom cijele sezone.

image

Začinsko bilje, lovor, kadulja, ružmarin, origano, vlasac.

JOSKO SUPIC /CROPIX

Kiseljak

Kiseljak je zeljasta biljka blago kiselkastog okusa koja se često koristi u juhama, salatama i umacima. Nakon što je posađeno, svake godine ponovno niče i stvara svježe listove bez potrebe za ponovnom sjetvom. Ima jestivo stablo i listove izduženog oblika, prenosi Novi.

Zimski poriluk

Za razliku od običnog poriluka, zimski poriluk može preživjeti više sezona i sam se razmnožavati. Čak ni vrlo niske temperature ne mogu mu naškoditi. Njegovi izdanci ostaju u tlu i svake godine ponovno niču, dajući vam svježe stabljike tijekom cijele sezone.

image

Zimski poriluk

/SHUTTERSTOCK

PROČITAJTE VIŠE Nisu naše bake slučajno sadile 1 povrće uz zelenu salatu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2025 09:13