Medvjeđi luk jedna je od biljaka koje na proljeće mnogi vole brati u šumama. Njegovi listovi često se koriste svježi u salatama, ali je odličan i u raznim umacima, juhama i mnogim drugim jelima. No s branjem medvjeđeg luka treba biti jako oprezan jer se lako zamijeni za jednu od najotrovnijih biljaka u Europi - mrazovac. Svi dijelovi sadrže otrovne alkaloide od kojih je najpoznatiji kolhicin, zbog čega ga zovu i biljni arsen. Znakovi trovanja javljaju se dva do pet sati nakon jela. Početni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, a disanje postaje usporeno. Otrov djeluje na centre za disanje i krvotok, a dovoljno je 60 grama listova da izazove smrtni ishod. Mrazovac raste na planinskim pašnjacima i livadama, uz rubove šuma, a preferira vlažnija mjesta. Cvijet je ljubičaste boje s bijelim nijansama, sliči na šafran.
Evo kako razlikovati mrazovac od medvjeđeg luka. Srijemuš ima jak miris češnjaka, a mrazovac ga nema. Mrazovac ima ušiljenije i kožastije listove koji čine vijenac odnosno čašku. Medvjeđi luk pak ima kopljaste, sjajne listove na zasebnim stapkama. U svakom slučaju, ključno je biti pažljiv pri branju, a ako niste sto posto sigurni o kojoj je biljci riječ, radije ne berite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....